Bizim odaklandığımız konu bizim ve işveren arasındaki ilişki.. Ve bu noktada, ilanlarda görülen işlere başvurduğunuzda nelerle karşılacağınız açık ve ortada.. Yaşın tabi ki avantajı ya da dez avantajı olabilir. ne yazık ki kuralları her zaman patronlar koyar sen de kabul etmek ya da etmemekten bir şıkkı seçersin. ama olayı bu noktaya getirirsek yine içinden çıkılmaz bir hal alır. Sen kabul etmezsin ama adamın pek de bir kaybı yoktur, çünkü ortada binlerce işsiz vardır senin reddettiğin işi yapacak.. Bizim amacımız çıtayı bireysel olarak yükseltmek değil.. Tabi bu bir başlangıç ama bunu nasıl genelleştirebiliriz.. Sen programcı olabilirsin, yeteneğin vardır iyi tasarımcı da olabilirsin. Kaldı ki birbirinden tamamen bağımsız olması ancak
kurumsal ölçekli şirketlerde mümkün sanıyorum. Yani sadece tasarımı yapıp "al arkadaşım" diye programcıya veren yoktur bizim sektörde..
Bizim amacımız daha önce de söylendiği gibi, " Programcı&tasarımcı,
ASP,
PHP,Frontpage,
Photoshop, ve dremwaver.. bilen eleman aranıyor" ilanlarına.. Kişisel olarak tepkili olmaya devam ediyorum. Çünkü bütün bu işleri yapan kişiye bütün bu işlerin bedelleri verilmiyor.. Kaldı ki bu tip ilanlarla gerçekten tasarımda uzman, ya da gerçekten programcılığı seçip bu alanda kendini yetiştiren arkadaşlara biraz ayıp olmuyor mu?
Ya ikisini de bilecen kardeş ya da iş miş yok... olacak bu iş sonunda.. Kaldı ki şu an bile bunula yetinmeyip hem
PHP de hem
ASP de uzmanlaşmış olmanı istiyorlar..(bu sadece bir örnek)
Bence bu anlamda da yine sistemdeki hatalar ön plana çıkıyor. bir çok iş dalında olduğu gibi.. Biz bir alanda uzmanlaşmak yerine hepsinden az buçuk bilmeyi yeğliyouz. Çünkü bu yöne doğru ister istemez sürükleniyoruz.. Böyle olunca da çıkan işlerin kalitesi doğal olarak düşüyor. Oysa profesyonel bir tasarımcı ile işinin uzmanı bir programcıyı bir araya getirdiğinizde çıkacak işin kalitesinden kimsenin şüphesi olacağını düşünmüyorum. Böyle olunca da şimdi bizimyükseltmeye çalıştığımız fiyat çıtası otomatikman yüksek oluyor zaten..
ama bizde işten biraz anlayan, ben de yapıyorum edalarında..
Hangi ülke olduğunu şimdi anımsayamıyorum ama çoğunda böyledir zannediyorum.. Bir tanıdığım yurt dışında bir ülkede (İngiltere ya da almanya olabilir.)sadece Visual basic de
menu yapıyor.. Adamlar sadece visual basic de iyi menü yapan eleman arıyorlar düşünün. Tek bir programda bile uzmanlık alanlarını paylaştırıyorlar..Sonuç : Ortaya mükemmel bir proje çıkıyor.. Tabi birbirlerinden tam bağımsız değiller. ama herkesin görevi belli ve tek ve herkes işininin hakkını vererek en iyisini yapıyor.. Bir Başka sonuç: adam bunca insanı çalıştırdığı, bunca emek harcanan projeyi hak ettiği fiyat üzerinden satıyor.. Elemanına gereken ücreti veriyor..
Bizdekiler de malum işte... Düzeltmemiz gereken de bu bence..