şöyle düşünüyorum ben, şuanda 4.5 milyar
web sayfası indexliyorlar (indexledikleri sayfalar da cachelerinde). her bir sayfayı 50kb dan düşünürsek 4.500.000.000 x 50 = 225 000 000 000kb
veri eder. bu da ~250 000 Gb demek. 100 milyon üye için de 100 000 000 Gb
veri x 2 (backuplar) = 200 000 000 Gb. E tamam ben de bunu diyorum diyebilirsiniz ancak,
Şimdi
Google bu 250 000 Gb veriyi + Yedekleriyle birlikte koyacak bir kapasiteye sahip değil mi? E bunun masrafını da gerek sponsored linksden gerek adwordsden gerekse de diğer yaptığı işlerden rahatlıkla çıkartıyor ve üzerine büyük büyük de karlar elde etmiyor mu?
İşte büyük bir masraf daha yapacak ve alt yapıyı depolama açısından sağlayacak. E gerisinde de zaten bizim kişisel bilgilerimize göre sayfalarımızda/emaillerimizde metin reklamları da döşeyecek burdan da karını elde edecek. Ki kişisel bilgilerimizi verdikten sonra reklamveren için
gmail daha cazip gelecek zira ne ile ilgilendiğimizi bile bi ölçüde bilebiliyor olacaklar ona göre en uygun hedef kitlelerine ulaşabilecekler.
@ssonmez, 100 milyon üye için 100 milyon harddisk gerekmez, hdd nin tanesini 1gb dan hesapladın sanırım

1 tb lık harddiskleri düşünürsek 100 milyon üye için 100 000 harddisk yeterli olacaktır. ki farklı bir depolama yöntemleri vardır diye düşünüyorum ben. indexlediği o kadar
web sayfası içerisinden bizim aradığımızı bulup çıkartması yarım saniyeden az sürdüğüne göre...