Kodun basit anlaşılır olması önemlidir. Belli bir standart otutur kendine. İleride tekrar kodlama yapacağın zaman geri dönüp aynı kodlara baktığında buda ne nereden geliyor bunlar dememek için. Açıklama kullanmayı ihmal etme. Kodların çok uzun olması kamaşıklığı artırıyorsa,
sorun yaratabilir. Hem senin açından hemde yorumlayıcı acısından. Yorumlayıcı belli bir sürede dosyayı yorumlayıp cevap üretmezse
program çalışmıyor.
Function kullanmaya gayret et. Bu senin kodu okumana ve hatanın nereden kaynaklandığını anlamana çok büyük katkısı olacaktır. Artı aynı kodu farklı yerlerde tekrar tekrar çağıra bileceğinden sana kodlama sırasında hız kazandıracaktır.
Lib dosyaları oluştur.
PHP programcılığında yapacağın olay bellidir. Standart olarak kullanacağın uygulamalar için class dosyaları oluştur . Sendmail veya password validate gibi.
Unutma ki iyi koder kısa kod yada karmaşık kod yazabilen kişi değildir. Anlaşılır kod yazabilendir. 25 yıllık (Benim yaşım kadar ) programcılık yapmış bir ustamın bana öğütleri bunlardı. Ve kendisini programlamada sınırlayan tek şey zaman ve hayal gücüydü fakat ben onun kodlarını açıp incelediğimde çok rahatlıkla ne yaptığını anlayabiliyordum.
@ uzaytek : estetik kod yazmanın sebebi rahat okunabilir olmasıdır.
PHP de düz satır şeklinde de kod yazabilirsin veya belli bir yazılım standartına uyarak sekmeler ve boşluklar kullanarak da programlama yapabilirsin. Açıkcası ben karşıma bir kod geldiğinde incelemem için eğer düzgün bir şekilde yazıldıysa bakıyorum. Öteki türlü hiç zaman harcamıyorum açıkcası.
Umarım bir şeyler anlatabilmişimdir.