Konu Başlığı: Web sitesi, fiyat ?
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 04.09.2004   #15 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul
Re: Web sitesi, fiyat ?

mukus: yap bu projeyi, vereyim hemen 2500$ı? iş yapmaya gelince ilk ay sonunda sesinin çıkmayacağına ve hakkaten 5000 gerekliymiş diyebileceğine bahse girerim. merak ediyorum, hiç acaba bu yapıda birşeyi tek başına programlamayı (ordan burdan alınan script'leri bir araya getirmek değil) yaptın mı? yaptıysan emeğine nasıl bu kadar saygısız olabiliyorsun, onu anlayamadım açıkçası. bunlar bir saldırı oalrak algılanmasın lütfen, ama ucuzu savunmak bizi bir yere getirmez. tabii 90bin$lar çekilmeyecektir, ama 5000$ olabilecek en minimumlar olmalıdır. sebebi de böyle bir işin sadece 1-2 ayda programlanıp bitmeyeceği, gizli birçok masrafın ve isteklerin olabileceğini de düşünmek gerekir. hakikaten verebilirim cebimden bu yapıda bir site programlamasını oturur sıfırdan 1500-2000$lara yaparsan.
zaten artık şu 99$a site yapan yerlere de gidip, yap ulan bana en az 10 farklı sayfa yapısı içeren 20bin dinamik sayfayı barındıran, database optimizasyonu yapılmış bir site, al bu da hakkın olan 99$ diyeceğim günün birinde! :P

ben de geçenlerde bir yerde çalışıyordum. allah korusun, akıl fikirlere zarar hani... adam 6 sene önce yazdırmış kek bir programcıya 15bin$a bir CMS sistemi, ne zaman eline bi müşteri gelse kesip biçip onu giydiriyor. ve bu işten hesaplarıma göre şu ana kadar 150bin$ın üzerinde para kazandı. programcı mı? o aldığı 15bin$ ile herhalde bi tarafına kına yakmıştır.
ASP yazdırmış olduğu için de aynen kes yapıştır modunda; hatta o kadar cüretkar ki, 6-8bin$lara site ayağa kaldırıyor bu sistemle, ama yönetim kısmını vermiyor, her ay da content update adı altında 1000-2000$, allah ne verdiyse vuruyor. bu sistemin en pahalıya gittiği durum da 90bin$ tek bir işden. zavallı programcıya harbi üzüldüm; zira biraz akıl fikir olsa paketle bir component içine, en azından modifiye edilemesin. hatta kullanım başına bir anlaşma yap, senden izinsiz kurulumlar çalışmasın falan filan. nerde bizdeki programcılarda o zeka! benzeri sitelerin defalarca defalarca üşenilmeden sıfırdan tekrar yazıldığını görmek içler acısı. boşa kürek çekiyoruz...

yazılmış bu CMS'yi komple inceledim. 4-5 ay bir insanı komple bağlayacak decede bir iş, kaldı ki bunun eğitimi, dökümantasyonu vs de var... diğer tarafta adam bir programcının sırtından kamyon yüküyle para kazanıyor. masrafları giderleri vs mi? o da kolay. yazılımı yurtdışında yazdırdım, bu kadara patladı der, üzerine 300-500$ kar koyarak satıyorum der ve bu karın vergisini verir sadece. diğer ofis vs marafları da biir tasarımcı, biri proje yöneticisi, biri neteorkten actionscripte kadar her işe bakarım abici biri de müşteri temsilcisi bi hatundan oluşan 4 eleman. bunlara toplam gideri 8, bilemedin 10 milyar. ofis, elektrik, altyapı da buna dahil. ayda 10 milyar masraf, ve 3-4 ayda bir işden 30-60bin$ arası gelir.

kim işi yaptı? programcı... kim kazandı? patron. bunun biraz değişmesi lazım artık sanki. bir işten %80 işi yapan, %20 de aracı olan kazanmalı teoride... bu durumda ters giden birşeyler var sistemde. herkes biribirini yatırıp düdükleme peşinde. ama işi yapanlar olarak biz buna biraz dur demesini bilmeliyiz. bizden hayır olmazı işittikten sonra, başkasına da gitse yakın fiyatlar olmalı. 10 kişiye fiyat soruyorsun, 10 fiyattan 2-3 tanesi dışında hepsi bir dünya, 1den 1000000e kadar gidiyor. ama işine senelerini vermiş, 4-5 aylık emeğinin 1000-2000$ etmediğine inanan ve bunu savunup arkasında durabilen insanlar zaten zaman içinde bir fiyat baremi oluşturabiliyor ancak...