Konu Başlığı: Web sitesi, fiyat ?
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 11.09.2004   #20 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul
Re: Web sitesi, fiyat ?

tartıştığımız patronun uyanıklığına karşı (100binleri vurduğu programı) emeği gerçekleştiren programcının acizliği biraz da. bu; sanırım uyanık 'geçinen' patron tiplemesi olduğu sürece sürer gider; aslında bu ekonomik sistemin bozukluğu ve üçüncü dünya ülkesi olmamız sebebiyle daha sert ekonomik şartların olmasından sanırım...

yurtdışına da çok iş yaptım ben; ama orada hiçbir zaman aynı kod ikinci bir yerde kullanılmaz, ya da kullanılsa da müşteri ihtiyaçları o kadar farklılaşabilir ki, generic kod yazmak çok fazla vakit harcamaya sebep olacaktır. bahsettiğim örnekteki yazılım ASP'de yazılmış bir CMS idi; ama adı geçen uyanık patronumuz, bunu hem finans sektöründe, hem binlerce sayfayı kapsayan uluslararası bir işte, hem de kiosk sistemlerinde kullanmayı amaçlamıştır. aslında amacı çorbanın suyuynun suyundan tekrar para kazanma çabası...

tartışılan yapılır yapılmazdan çok etik bir durum. insanlar emeğin karşılığını vermekten o kadar kaçınıyor ki... madem bir yazılım yaptırdın kardeşim, bunu defalarca satıyorsun, arada programcıyı da onore et, hepsi bana hepsi bana mantığıyla bu ülke zaten hortumcu cennetin döndü zira.

emeğe saygısızlık en alt noktadaki insandan en üst noktaya kadar uzanıyor. kaç kişi burada yaptığı işteki programları orjinal satın aldı? tamam, şimdi ekonomik durum, ülkenin zarara uğraması flaan diyeceksiniz. ama etik değerlerin pazarlığı olmaz. ya vardır etik, ya yoktur. etik varsa yazılımları da orjinal alın, programcıya da hak ettiğini verin, arada ufak bir primle sevindirin zavallıyı... etik yoksa da lütfen patronların hakkınızı vermediğinden (başka bir tartışma platformu olabilir tabii bu) ya da hak ettiğiniz maaşları alamadığınızdan bahsetmeyin. etik yoktur ve isteyen istediği boruyu öttürür, piyasa da kıran kırana bir rekabet olur. çalışanlar da en fazla 5, bilemedin 10 sene dayanabilir bu haksızlıklara ve terk eder bu piyasayı olabildiğince hızlı.

doganli, yanlış anlama, senin cevabından yola çıkarak daha genel konuştum ve yazdıklarım direk cevap değl sana. yine de 'uyanık' patron yaklaşımını savunman beni rahatsız etmedi de değil hani. neyse..uzun lafın kısası, biz istediğimiz kadar doğrudur yanlıştır tartışmasını sürdürelim, patronlar bizi s**meye devam edecek. kapitalist sistemin tek taraflı bir çıkarcı sistem olarak yorumlanması ülkemizde had safhada... (hoş kapitalist sistemin geneli de safsata ya..)