Konu Başlığı: Web sitesi, fiyat ?
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 11.09.2004   #22 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul
Re: Web sitesi, fiyat ?

revize edilmesi başka, libary şeklinde hazırlanan gerneric kodları kullanmak başka, aynı yapıyı hiç değişiklik yapmadan başka müşterilere satmak başka. buradan çok kapsamlı yazılmış CMS'lere, paketlere karşı olduğum düşünülmesin... ama bir kiosk ile finans sektörü sitesi bir değildir, aynı yapı kullanılamaz. müşteriye yönelik çözüm geliştirmek biraz işimizin parçası bence. kalkıp da şablon bir yapıyı herkese uygulamak 'sağlıklı' olmayacaktır. daha sağlıklı çözüm getiren birisi -muhtemelen o müşteriye yönelik kodlar, araçlar ve yöntemler geliştirerek- şablon yapısı uygulayan bir kişiden daha avantajlı olacaktır. haliyle bu şekilde yaklaşan patron da tabii avantajlı olacaktır. programcıya ilk yaım ücreti dışında prim, ödül vb vermek de tabii ki patronun inisiyatifinde, ama yaparsa hem etik olarak daha doğru, hem de işini uzun vadede daha sağlıklı götürmesine, gerektiğinde programcıdan ufak tefek istekler yapabilmesine olanak sağlar.

bu anlamda phpnuke gibi opensource CMS'leri modifiye ederek müşteriye satanların hepsi sadece kısa vadeli para kazanma fderdi olan; müşteriyle sağlıklı bir iş yapmaktansa -bu tür CMS'lerin ne kadar çok açıkları ve dertleri olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz- vur-kaç tekniğinde çalışmış olur ve ben çevremde bu tür 'uyanık geçinen sözde web tasarımcısı istemiyorum; 'uyanık geçinen' patronlardan istemediğim gibi. aynı şekilde de ortamdaki fiyat kriterlerinin belirli bir çizgide olması uzun vadede hepimizin menfaatine olacaktır; işverenler fiyat farkına göre değil, kalite farkına göre eldeki opsiyonları değerlendirebileceklerdir. önemli olan da ortamda işine belli bir düzeyin üstünde bakabilen kaliiteli insanların kalması, salak suluk harçlık uğruna bu piyasayı piç edenlerin elenmesi...

tabii ki esas konudan biraz saptık -haylice hatta. ama insanların fikrini temellerini gösterek savunması yazıılı lisanda o kadar kolay olmuyor haliyle. ufak bir yanlış algılama bile çok rahat tartışma konusu olabiliyor burada. umarım bu son mesajımla düşüncelerimi daha iyi yansıtabildim. yukardaki projeye dönersek; bir aydan kısa bir sürede bu işi yönetim paneliyle yapılması gerçekten sıkı bir çalışma olur. ve bunun 2500$a yapılması da fiyat olarak güzel olur. bunu yapabilecek kişiye önerim hiç vakit kaybetmeden oturup yapması. zira bu nitelikte bir yapıyı var olan güzel teknolojileri de -object oriented php5, smarty gibi template engine, temiz düzenlenmiş CSS'lerle- bugsız çalışabilecek şekilde yaparsa böyle bir CMS'yi adedi 500$dan hazır bir paket olarak en az 40-50 tane satabilir web üzerinde. Ödenmez vb olayından da çekinmesin zira çok sağlıklı yöntemler var artık. programın içine CallHome rutini koyabilir registration kontrol eden, kodu compile edip paket leyebilir vs vs vs....