Konu Başlığı: TEMPLATE siteler
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 25.10.2004   #10 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

Re: TEMPLATE siteler

template konusunda kafa yormuş hatta bunu türkiyede türk tasarımcılarla yapmayı da düşünmüş (ve sonra satın alanların sayısı çalanların sayısının yüzde biri olacağını görerek beyninden uzaklaştırmış) biri olarak ben ilk gördüğüm andan beri bu mantığın etiği üzerine düşündüm.
Etik açıdan template kullanımı bence hiç ama hiçbir sakınca içermiyor. Ama nedense yaratım denilen eylemde bazılarımız biraz da duygusal davranarak, sözkonusu görsel yaratım olduğunda bunu kabul edilmez olarak görüyorlar. Halbuki programlama gibi bir noktada hazır çözümleri herkes kullanabiliyor yeri geldiğinde. Veya Dreamweaver sizin yerinize access sınırlama kodunu 2 tıklamayla otomatik koyduğunda bu gayet normal kabul ediliyor. Halbuki yapılan eylem bence birebir aynı.
Biri üretmiş siz de parasını vererek yada vermeyerek o üretimi kullanıyorsunuz. Burada önemli olan bu modüler şeyleri amacına yönelik kullanmak. Ve o modülerliğin getireceği tembelliğe alışmamak. Visual programlama araçları ile birlikte bir kıyamet te orada kopmuştu. Hatta üniversitenin ilk senelerinde arkadaşlarımla bu konuda çok tartışmışımdır.
Visual Basic çıktı mertlik bozuldu. İpini koparan programcıyım diye ortaya çıkıyor deniyordu. Neden? Çünkü 2 tıklama ile buton koyuyordunuz, 2 satır kodla veritabanına bağlanıp query gönderiyordunuz vb. vb. vb.
Sonuç? Hiç te ayağa düşmedi bu işler. Çünkü kolaylık asla esneklik getirecek diye bir kural yok.
Sürekli DW'den örnek veriyorum ama güzel bir örneklendirme ortamı. Örneğin ASP'nin A'sından, programlamanın P'sinden anlamayan bir adama DW'de login olan kişinin yetkisine göre farklı sayfalara yönlendirme yapılsın dediğinizde bile tekleyecektir.
flash keza aynı. Kalıp komutlarla yapacaklarınız da standartın ötesine çıkamıyor.

Yani işin hakkını veren o konuda bilgi birikimi yapmış, o konuda tecrübe sahibi olmuş kişi hiçbir zaman hazır şeylere muhtaç insanlarla aynı pozisyonda olamaz.
Ama madalyonun öteki yüzü de diyor ki ticaret sözkonusu olunca neyi ne kadar bildiğiniz değil ne kadar iyi sattığınız önem kazanır.
Bu durumda çözüm nedir diye düşünüyorum.

Eğer karşınızdaki bunu talep ediyorsa verin adresi seçsin kendi bilir. Ama bu konuda karşılaşılacak riskleri de göreviniz gereği hatırlatın. Sonra sizin başınız ağrımasın. "Ahmetin sitesi benimkisi ile aynı" demesin insanlar bir gün.
İşin bir de şu yönü var. Eğer dinamik site ise hazırladığınız site (yada uygulama) bu şablonlar tek kelime ile ÇÖP!
Hem tasarımın mutfağına girmiş hem de ucundan da olsa kodlamaya girmiş birileri nedense bu şablon olayında bulunmuyor. Yani ne güzel tasarım derdinden kurtuldum günlerce mideme kramplar girerek onlarca sil baştan tasarımlar yapmayacağım derken bir de abuk sabuk tablolarla, kodlamaya uygun hale getirmek için belki sıfırdan yapsanız daha az zaman harcayacağınız şablonlarla karşılaşabilirsiniz.

Daha önce yaptığım bir site çok eleştirilince 2. defa tasarım istendiğinde "size tasarım yapmam artık" demiştim. Ama insanlar da içlerine sindirmek istiyorlar siz ne kadar bireysel beğenilerin genel beğenileri tutmasının zor olduğunu, işi profesyonellere bırakmanın mantıklı olduğunu anlatsanız da.
Verdim bir şablon tasarım satan site adresini (co.uk li biseydi) gidin seçin alın dedim. Aldılar ben de o tasarımı ağlayarak (düzeltene kadar) kodlarımla entegre ettim. Yine yaptığım işe bakıp keyif alıyorum çünkü hala o işte benim yansımam var ve bir tasarımcıdan çok programcı yönüm ağır bastığından işin kodlama kısmı benim için daha önemli.

Toparlarsam kullanmak, kullanmamak bunlar bireysel seçimler. İçine sindiren, kendi prensiplerinde bu anlamda esnek olan kullanır da. Bize düşen bu tip gelişmeler karşısında mesleğimizin hangi keşfedilmemiş sokaklarına sapacağımıza karar vermektir. O kadar çok yön değiştiren rüzgarların olduğu bir okyanus ki bu dümende vizyonu sığ biri oturursa 2 günde aç kalır. Ben inanıyorum ki bu işte yaratıcılık asla yokedilemez. İstenildiği kadar fabrikasyon çözümler olsun genele hitap eden şeyler esneklik anlamında insan beyni ile yarışamaz ve bizlere yine ciddi noktalarda ihtyaç olur. Bu tasarımda da böyle, programlamada da böyle. Ümitsizliğin yada meslek elden gitti demenin pek bir manası yok bence. Tamam eskisi kadar para kazanamayacağız ama o zaman da farklı yollar bulacağız yine bu meslek içinde yeralan.

Benimkisi de uzun oldu ama bu görece kanayan yara hakkındaki görüşlerimi iletmeme vesile bir başlığı değerlendirmek istedim.
Punisher999 şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin