View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 11.03.2005   #54 (permalink)
enemy

enemy's Avatar

Yer: Horlanda
Re: şirketlere Web Sitesi Zorunluluğunda Asil Amaç

Alıntı:
jawussjan tarafından gönderilen mesaj:
Uygulama sadece görsel amaçla, süs olsun diye firmalara dayatılmıyor;

Her sermaye şirketi bir web sitesi oluşturarak, sitede pay sahipleri ve ortaklara sunulması gereken belgeleri açıklayacak. Bu çerçevede finansal tablolar, dipnotları, yıllık raporlar, yönetim kurulunun kurumsal yönetim ilkelerine ne oranda uyduğuna ilişkin yıllık değerleme açıklaması ve denetim raporları üç yıl bu web sitesinde yayınlanacak, asıl amaç bu...

Denetim mekanizmalarınca yapılan her türlü uyarılar ile erken uyarı sistemi kurulacak şirketlerde, iki ayda bir hazırlanacak raporlar da sitede duyurulacak. Piyasa otoritelerinin istediği bilgiler de sitede yer alacak. Örneğin dünyada dolar faizi yüzde 3 iken, yüzde 15 faiz veren banka, bunun gerekçesini sitede açıklayacak.

Uygulamaya sebep olan asıl olay, Uzanların şirket bilgilerine ulaşılması gerektiğinde hiçbir kayda, belgeye ulaşılamaması.

"Türk işi" de olaylardan ders çıkarıp, tekrar olmasını önlemek için akılcı tedbirler almakmış demek ki...
Belki ben yanlis anlamis olabilirim ama, bahsettiginiz olaylar ilgili metinlerde "ozellikle halka acik sirketlerde" diye devam ediyor.Yani, yukarida bahsedilenler (yanlis bilmiyorsam) duzenli olarak SPK'ya bildiriliyor. Dolayisiyla, araci kurumlar ile bu sitelerin her turlu portfoliolarina ulasilabiliniyor. Zaten, siz halka acik bir sirket olarak gelir, gider, yatirim, kar, zarar gibi bilgileri bildirmezseniz veya yanlis bildirirseniz bunun bir cezasi var.

Fakat, asil problem AS veya LTD olan ama halka acik olmayan sirketler. Birincisi, bu sirketler bilgilerini herhangi bir kurum ile(maliye haric) paylasmak durumunda degiller. Isterseniz, ticaret odasina gidip bir sorun, size verecekleri cevap "Olmaz" olacaktir. Ayni sekilde, bazi universiteler icin, sadece cok ufak bilgilere ulasilabilme izni veriliyor sanirim Maliye tarafindan.

Yanlis devam ediyor olabilirim, fakat @heady bilgisi ve konumu itibariyle daha iyi aciklayabilir ama ben devam edeyim.

Mesela, alim/satim/ticari iliski gibi durumlarda, sirket bilancolarini isteyip, herhangi birsey sozkonusumu degil mi diye bakabiliyorsunuz(yasal bir hak olmali bu) Yani, batmis bir sirket(AS) size bir is yaptirabilir ve, birden iflas gosterirse sizin yanmamaniz icin. Yada, kisisel teminatlar aliniyor boyle durumlarda. Dolayisiyla, B2B icin gerekli seyler bu. Hatta, madem boyle verilerin ellerine kolay ulasmasini istiyor devlet, kendine wide area birseyler tasarlasin ve her sirkete bunu kullandirmayi mecbur kilsin, vesaire... e-devlet'lik mevzu degil mi bu?

Yukaridakilar yanlissa, tekrar ediyorum umarim @heady duzeltir.

Asil onemli tarafa tekrar donuyorum. Bu bilgiler olsun yada olmasin, "web sitesi olacak. Varsa ve acik degilse tahsis edecek. Etmezse, 6aya kadar hapis" gibi bir madde, bence kotu ve igrenc. Isterseniz bunu "Turk isi" lafimdan tutarak elestirin, isterseniz daha objektif yaklasarak elestirin. Onemli degil.

Herseyi bir kenara birakin, bir onceki yorumda goruluyor, firmalar spamlara baslamis "Ucuz yapilir" diye. Konu basligida belli "Isler patlayacak, yasasin" gibi birsey. Dolayisiyla, nereden yaklastigimizda onemli birazda. Ajanslar is patlamasi yasayacak diye gobek atmak, isin ikinci planda kalan kismi.

Ben boyle konulara girmek istemiyorum ama, ajanslarin neredeyse tamami sadece "web sitesi yapmak" icin kurulmus. Tabi, ozel durumda olanlari ayiriyorum ama, proje gelistirmek adina ajanslarda yapilan hicbirsey yok. Bu sekilde olamaz zaten...

Ve, olaya biraz daha farkli taraftan bakarsak. Bazilarinin comez diya tabir ettigi ama, muthis bir sekilde kendini gelistiren bugunun teenageleri, muhtemelen babalarinin, amcalarinin, teyzelerinin sirketlerin, ortagi oldugu sirketlerin yada yoneticisi olduklari sirketlerin sitelerini yapacaklar. Hemde, bizim kulagimiza yer ettigi gibi berbat olmaktan cok daha ote yapacaklar. Belkide, bircok ajansi kiskandiracaklar bile.

Peki, soyle birkac kanun ciksa nasil olur? Tepki ne olur merak ediyorum.

+ Ajans sahipleri yanlarinda sadece bilgisayar ve Ilgili bolumlerin sertifikalari olan kisileri calistiracak. Ilgili diploma ve sertifikasi olmadan calistiran ajans sahiplerine 6aya kadar hapis.
+ Ajans sahipleri ve is yaptiklari firmalar, yaptiklari islerin tutar faturalarini maliyeye bildirecek. Hatali, eksik yada yanlis bildiren ilgili is sahibi ve firma yoneticilerine 6aya kadar hapis.
+ Fiyatlar, teknolojilere gore belirlenmis fiyatlardan farkli birsey icermeyecek. Uymayan firma sahiplerine 6aya kadar hapis.
+ vesaire...

Tepkiler ne olacak peki?
"Boyle kanunmu olurmus?"
"Turkiye'den adam olmaz..."
veya benzerleri cumleler...

Bilgiye inaniyoruz, cok guzel.
Kaliteli isler yapmak istiyoruz, cok guzel.
Diploma veya sertifika onemli degil, onemli olan bilgi seviyesi, cok guzel.

Ama, girmeye calistigimiz avrupa birliginde eger elinde sertifikan, diploman yoksa, seni tercih edebilecek insan sayisi cok cok az. Hatta, imkansiz. Ise alinirsan bile, belirli sertifikasyon programlarina girmeni istiyorlar. Sertifikan yoksa bile, emsallerin 2000-4000eu arasi maas alirken, sen sadece 1200-1500 arasi aliyorsun.

Tamam, biz boyle birsey icin "hayir, olamaz" demeyiz. Gider sertifikamizi aliriz ama, ajans sahiplerinin bagirislari ne olacaktir, kimbilir...

Dolayisiyla, yaptirimlarin ne derece mantikli oldugunu dusunmek gerekiyor belki birazda.
Hani, "Koyun muamelesi goruyoruz" diye yakiniyoruz ya,
Iste bu onlardan birtanesi.

bilgisayar ve, etrafindaki teknolojileri kullanmak yaptirimlarla olmamali.
Getirilerinin ne oldugunu anlatan programlar, makaleler, haberler ulusal medyada cok daha fazla haber konusu olursa sayet, zaten insanlar zihinlerini bu isin "mecburiyetine" daha kolay adapte edebilirler.

Dedigim gibi, girdigim tum yorumlar benim sahsi goruslerimdir.
Hickimsenin desteklemesini bekledigim seyler degil.
Yanlis anlasildigim konularda da elimden geldigince, anlatmak istedigim seyleri biraz daha acarak anlatmaya calisiyorum.Bu kadar uzun yaziyorsam sebebi ne dusundugumu daha iyi anlatabilmeye calismamdan ibarettir. Eksiktir, hatalidir, yanlistir, yetersizdir, gereksizdir. Bunlara birsey diyemem. Dedigim gibi, sadece daha iyi anlatabilmek icin uzun yaziyorum. Her ne kadar cok fazla mesajim olmasada, harf harf sayilsa belkide en cok mesaj atanlardan olurdum

Iyi aksamlar.