Konu Başlığı: Kısa Film
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 19.03.2005   #9 (permalink)
cok_yasa_kamil

cok_yasa_kamil's Avatar

Yer: Antalya
Görsel: 1
Re: Kısa Film

ben de askerlik hatıralarımdan anlatyım :-)

Adobe premiere profesyonel kullanımlar için mükemmeldir. fakat, nasıl Photoshop'u kullanmasını bilmeyenlerin ilk etapta pek birşeyler yapamadığı gibi premiere'de de zorlanılabilir.
eğer ben hallederim, programı çözerim derseniz premiere (ve bariz efekt olayları için) biçilmiş kaftandır.
amatörce ben de çalışmıştım kısa filmle ilgili (askerdeyken ;-) ). pratik olması açısından hızlı montaj ve çok kolay efekt, geçiş işlerini pinnacle studio ile yapmıştım. sonuçları profesyonelce oluyor...
DV kamera ise bildiğimiz küçük el kameralarından. dijital kamera da denilebilir.

ben nasıl film yaptığımı anlatayım, fikir vermesi açısından yani.
ilk önce malum senaryo ve oyuncular hazır bulunur. bizimkisi normal analog kameraydı. VHS'ye çekim yapıyorduk. çekimlerde harici mikrofon kullanamıyorduk; imkân yoktu. ama çok da kötü olmamıştı. özel mikrofon ile çok daha net ve kesin sesler elde edebilirsiniz...
daha sonra kasetimizi video oynatıcısına, video oynatıcısını da harici video capture card'a takıyorduk. onu da USB ile bilgisayara...
Capture Card ile üzerinde gelen sınırlı özellikleri olan Pinnacle Studio 8 vasıtasıyla mpeg olarak makinamıza kayıt ediyor, ardından programın içerisinde edit işlemlerine geçiyordum. makaslama, birleştirme, geçiş efekti verme, yazı, arkaplan vs atraksiyonları da aynı program içerisinde sürükle bırak tarzında kolayca yapıyordum. timeline'da konuşma sesi ve müzik şeklinde ayrı iki adet ses kanalı da mevcut. ama sadece 2 tane... (premiere'de çok sayıda ses ve video kanalı var)
makina P2 400 mhz, 32 mb ram, 8 mb ekran kartı özelliklerine sahipti. ilk bakışta bu donanımla film yapmak çok zor görünüyordu, ama filmlerimiz kısa olunca (4,6,8 dk'lık) işi kotarıyorduk...
en sonunda filmi yine MPEG olarak export etme olayı var. kendinden ayarlı çeşitli export seçenekleri mevcut (tabii import). VCD'yi seçip render etmesini bekliyodum. ta taa işte film :-)
askerliğimin bitmesine yakın windows movie maker 2'yi keşfettim... üzülmüştüm. hemen hemen aynı işleri yapabilecek kapasitede bir program hazırlamış MS. muhakkak diğer programlar gibi değil lakin, windows işi bir programdan bu yetenekleri ben beklemiyordum... kesinlikle movie maker 2'yi denemeni tavsiye ederim... (movie maker 1 çok kötü).
fakat mm 2'de bütün çıktıları windows video file .wmf gibi bir formatta alıyorsun. tabii bu da başka bilgisayarlarda çalışmama riskini beraberinde getiriyor. .avi formatında çıktı alabiliyorsun ama ne kadar sürer bilmiyorum, denemeye cesaret edememiştim.
fakat wmf to mpeg tarzı programlar varsa işini haydi haydi görür....
şimdilik aklıma gelenler bunlar...
bildiğim kadarıyla yine yardımcı olmak isterim.
cok_yasa_kamil şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin