Konu Başlığı: Kısa Film
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 21.03.2005   #16 (permalink)
maestro

Yer: İstanbul
Re: Kısa Film

Maxipower:

Oky'nin belirttiği konuda kitap adı ve web sitesi söylemiştim, bence onlar ilk deneme için yeter de artar bile, özellikle kitabı mutlaka almalısınız her konuya değilmiş bir kitap.

İkincisi ise Marker kullanımıyla ilgili (ben clap değil marker olarak biliyordum, alışkanlık da olabilir), marker sette bulunmayacak bir montajcı için gereklidir şeklinde bir olay yok pek. Montajı ister yönetmen, ister başrol oyuncusu, ister alakasız bir montajcı yapsın, marker'sız çekimler bir işkence olacaktır. Mesela şöyle söyleyeyim, bir sahne için 10 tane çekim yapılmış, montajı yapan baştan sona seyretti, 3 ve 6.'yı beğendi, diğerleri sorunlu çekimler. Şimdi marker'sız bu ikisine tekrar bakmak için baştan sona bütün çekimleri seyredip içinden birinci çekim ikinci çekim diyerek sayması gerekir. Yine hangi sahneyi kullanacağını seçtikten sonra da, bu 10 çekimi baştan seyredip o çekime kadar sayması gerek. Uzun lafın kısası bu küçük ayrıntı 10 dklık bir montajı yarım saate çıkartır ve bu süreci oldukça sinir bozucu hale getirir.

Marker'ların özelliği hem görüntüleri itibariyle hem de özellikle çekim başındaki belirgin "tak" (clap) sesiyle sahneleri ayırır ve ileri bir montaj programıyla bu tak seslerini arayarak otomatik olarak bir sonraki çekime gelebilirsiniz. Ancak amatör bir çekim için gidip gerçek bir marker almanız gerekmiyor, bir karton parçası bile kesseniz mutlaka sahneleri belirlemelisiniz, az bir uğraşla ileride çok zaman kazanırsınız.
maestro şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin