Google, diğer arama motolarının aksine Meta
tag'lerle ilgilenmez. Çünkü meta
tag'ler çok kolaylıkla kötü amaçlar için kullanılır.
Google'ın arama motoruna kaydolmak için öncelikle add url yaparsınız. (yapmasanız da spiderlar er yada geç sitenizi zaten bulurlar.) Siteniz
Google veritabanına kopyalanır.
Şimdi
Google'da nasıl yukarılarda çıkarız. Bunlarla ilgili çok detaylı makaleler olmasına rağmen ben burda kısa bir özetini geçeceğim.
2 ayrı kriter söz konusudur.
-------- 1. KRİTER Kelimeye bağlı aramalar;
Aranan kelime sitenizin Title'ında varsa ve title'ınız ne kadar kısaysa; Aranan kelime sitenizdeki kodun üst bölümlerinde yer alıyorsa; Aranan kelime sitenizde <h1> gibi
tag'ler arasında yer alıyorsa; Aranan kelime sitenizde çok defa tekrarlanıyorsa; sayfanıza verilen linklerde, aranan kelime kullanılıyorsa; aranan kelime büyük fontlarla düzenlendiyse;
Google'da yukarılarda çıkma şansınız çok demektir.
-------- 2. KRİTER ranking;
Bu da ikinci puanlama sistemidir. Popüler siteler her zaman daha yukarıda çıkma şansına sahiptir. Popüler
site olmak için; popüler olmanız gerekmektedir. Peki nasıl popüler olunur?
Dışarı sitelerden çok link alıyorsanız; Dışarıdan link aldığınız sitelerin rank'i fazlaysa (bu önemli), dışarıdan link aldığınız sayfada ne kadar az link varsa (yani link banklardan gelen linkler neredeyse bişey kazandırmaz),
Google'da kelimeler arandığında ne kadar çok sizin siteye tıklandıysa;
site puanınız o kadar fazla olur. Yani rank'iniz yükselir. (
Google toolbar'ı kurduğunuzda girdiğiniz sitenin (ve tabi kendi sitenizin) rankini görebilirsiniz)
---------
Bir de anı;
Eskiden kendi adımı
Google da arattığımda 4 sayfa kendi haberlerimi görürdüm. (çok yarışmaya katılmışlığım ve kazanmışlığım vardı. aaah ah...

) Sonra Akçaabat Sebat Spor birinci lige yükseldi ve Sedat Bayrak diye bi futbolcu belirdi. 20 sayfa bu futbolcunun haberleri tüm
Google'ı doldurdu, benim haberlerim yerli yersiz aralara dağıldı.
Tam bir sezon fenerbahçenin şampiyon olmasını istediğim kadar akçaabat'ın da düşmesini istedim. Böylece Sedat daha az haber olacak ben de yine üst sıralarıma geri dönecektim. Nihayet Akçaabat düştü.
Ben tam zafer nidaları atacakken Sedat Bayrak'ın Ankaragücüne transfer olduğunu okudum ve yıkıldım.
Dedim bu böyle olmayacak. Kendi portfolyo sitemi açtım ve üst sıralarda çıkabilmek için arama motoru optimizasyonları konusunda ciddi araştırmalar yaptım.
Artık
Google da "sedat bayrak" diye aratınca en üstte o değil ben çıkıyorum.
Ama biraz abartmışım. "Sedat" diye aratınca da artık ilk sayfada çıkıyorum. "Bayrak" diye aratınca da. Böylece anlayamıyorum kim beni merak ettiği için gelmiş, kim bayrak imal ettirmek için
site ararken gelmiş
--------
Dediğim gibi bu konuda araştırma yaparsanız daha detaylı makaleler de bulabilrisiniz. Ama yukarıda anlattıklarım yapılabileceklerin; en önemli ve en büyük kısmıdır.
♣