View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 22.08.2005   #37 (permalink)
Taci TIRSAK

Yer: Bursa
Re: Şahıs Firması olma, Freelance Çalışmada Kanun Açıklaması

sanırım yazdıklarım mevzuyu biraz daha karıştıracak ama, ilgilenen olursa detaylı bilgi verebilirim.

1. sigortalı çalışırken şahıs firması açılışı yaptım, ama sigortam devam ediyor çalıştığım şirkette
2. ev adresinizi iş adresi olarak gösterebiliyorsunuz ancak telefon hariç ev giderlerini gider olarak gösteremiyorsunuz (kira, elk, su vs), telefon da adınıza kayıtlı olması şartı ile
3. sabit bir vergi yok deniliyor ama, her ay hiç fatura kesmemiş olsanız bile 12 ytl ekp ödüyorsunuz, eğer kesmiş olduğunuz fatura varsa buna ilave ediliyor. her ayın 25 inde
4. 3 ayda bir geçici peşin vergi ödüyorsunuz, ödenen vergi 3 aylık net karın %20 si oluyor, hiç fatura kesmez yada gider faturası ile gelir sıfırlansa dahi yine 19 ytl ekp alınıyor.
5. 3 ayda bir stopaj ödeniyor, bu da şahıs şirketi açılışı yaparken ev/büro kira kontratı üzerinden oluyor, ama eğer iş adresi olarak evinizi göstermişseniz bunun da verilen kontratın %30 u üzerinden alınıyor
6. + muhasebe ücreti
7. sigortalı değilseniz bağkur ücreti, sigortanız varsa bunu ödemiyorsunuz

şimdi bunlar işin teorik kısımları, işin pratik tarafına gelirsek, sanırım 4 ay önce şahıs firması açılışı yaptım, bu zamana kadar ödediğim max vergi 30 ytl,son iki aydır 12 ytl den devam ediyorum, şu an için bir sorun yok gibi, ancak ben şimdilik sadece reklampark için fatura kestim, yaptığım free işlerde çok ısrar etmezlerse fatura dan bahsetmiyorum bile, çünkü freelance olarak çalışıyorsanız ve adres olarak evinizi gösterdiyseniz, gider olarak hemen hiçbir şeyi gösteremiyorsunuz, sadece telefon faturanızı kabul ediyorlar, ki ben mesai saatlerinde farklı bir iş yerinde çalıştığım için onuda gösteremiyorum.

Konu ile alakalı benim bildiklerim bunlar, başka sorunuz olursa, cevaplamaya çalışırım.

@aJx konu ile alakalı bilgi almak istersen eğer, benim şu an çalıştığım muhasebecinin telefonunu verebilirim, konu ile alakalı daha doyurucu bilgiler vereceğine eminim.

ekp = eğitime katkı payı

Mesaj Taci TIRSAK tarafından 22.08.2005 (17:18) yeniden düzenlendi.
Taci TIRSAK şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin