Tabii ki konu
MSN değil
Alıntı:
|
blurise tarafından gönderilen mesaj:
Benim asil soylemek istedigim sudur. Ben sadece bu gorsel arayuz farkindan dolayi 5 ile 10 kat arasi fazla ram ihtiyaci dogacagina inanmiyorum. Bunun kasitli olarak yapildigi konusunda suphelerim var.
Tesaduf mudur open source programlarin daha az resource tuketebilmeleri. Simdi kalkip birisi "x" program opensource ve cok ram harciyor demesin, alakali olmayacaktir.
|
Bu biraz fazla komplo teorisine giriyor bence. Bu winamp' in kişisel sorunudur genelde. Belli ki ilk winamp versiyonlarına göre yeni sistem tamamen yeni bir engine üzerinde çalışıyor. Şahsen ben winamp lite kullanıyorum gereğince işimi görüyor.
sorun şu ki yeni winamp saçmalık derecesinde resource harcıyor yani adeta kendimi
Photoshop gibi bir yazılımla çalışıyorum gibi hissediyorum. Bu tamamen kötü programcılık / kötü
program tasarımı ya da kötü iş planı ile ilişkili bir konu.
Bunu genellemek yanlışl olur. Onlarca
kurumsal yazılım var ki son versiyonları da ilk versiyonlarına göre çok fazla resource gerek duymuyor.
Mesela saçma yazılımlardan biri Nero, son versiyonu installer' ı kullanmaya ihtiyaç duymadığım 20 tane kadar ek
program ile geliyor (tabii ki custom install dan kaldırabiliyoruz ama bu nero nun bunları geliştirmiş ve bundle etmiş olmasını değiştirmiyor). En küçük installer' ın 100mb+ olması da başka bir saçmalık tabii ki.
Açık Kaynak kodlu yazılıma gelince gene iki konu var yazılımı satan en büyük faktörlerden biri tasarımd ve görselliktir. Buna kimse itiraz edemez bırakın direk son kullanıcıyı bu sistem yazılımlarında bile bu şekilde olabiliyor. Dolayısıyla ticari bir yazılımın görselliğe çok önem vermesi üzerine bir de
MSN deki gibi
flash atraksiyonları eklemesi, manyak gibi bir skin desteği eklemesi vs. de bununla ilişkili.
Halbuki açık kaynak kodlu yazılım hem felsefe itibarı ile minimaldir hem de görsele genelde bakmaz. Yani commercial yazılımların haybeye fonksiyon yazabileceklerine yada benzer şekilde fazla resource a ihtiyaç duyacak bir yazılımı bilinçli geliştirdiklerine inanmak biraz uçuk gibi.
Bir de ilginç bir konu ama bence önemli. Mesela açık kaynaklı olarak yazılım geliştirien biri bir işin kolay kodu yerine genelde performanslı koduna kaçar. Çünkü biri gelip abi bu ne ya dediğinde rezil olacaktır. Ancak kapalı kaynak kodda bu şekilde bir kritik birebir yapılamadğından bu yazılımlarda bu tip durumlar daha çok ortaya çıkar. Aynı şey
server-side kod geliştiricileri için de benzerdir. Bu ne kadar sonuca etkiler bilemem ama bu şekilde bir durum da var.