Konu Başlığı: tekstilde grafik
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 05.05.2006   #4 (permalink)
oguz

oguz's Avatar

Yer: Samsun
Re: tekstilde grafik

Ben konuyu sadece masaüstü yayıncılık olarak ele aldım ve sanırım biraz yanlış oldu.
Evet aslında çok kapsamlı ve bir kadar karışık bir alan tekstil grafikleri..

Örnekle anlatayım, bir nevresim takımını düşünelim, üzeri gül desenli.. Bu desenleri hazırlayan desinatörler var. Bu desinatörler (benim gördüklerim!) fırçaya, boyaya hakim ve direk seffaf film tabakası üzerine çalışıyorlar (artık bilgisayar teknolojisine geçmişlermidir, bilmiyorum ) Bu filmler büyük bobinlere (hatırladığım kadarıyla fleksoya benzer bir şekilde) aktarılıyor ve kumaşa desen 8-10 renk (burada renklerin spot olduğunu hatırlatayım) basılıyor.
Basılan nevresim takımı fotoğraf stüdyosuna gönderiliyor.. Stüdyoda (eskiden 6*6 dia, şimdilerde dijital) çekimleri yapılıyor.. veeee biz devreye giriyoruz (masaüstü tasarım)

Tabi firma desenin kendisinin de ambalajın üzerinde olmasını istiyor. Al başına belayı.. Desinatörler sadeleştirilmiş deseni (tek bir gül gibi) kağıda işleyip gönderiyorlar. Tarama yapılıyor ve desenin rengiyle, nevresimdeki desenin rengini birbirinin aynı, canlı ve orjinaline uygun tutmaya çalışmak gibi aslında sihirsbazlık gerektiren bi işe kalkışıyorsunuz. (bkz. bi sürü spot renk ve kumaş ile, 4 renk ve kartonu karşılaştırmak)

Yani yine aynı işi yapıyorsunuz ama daha titiz ve teknik olunması gereken bir alan. Şimdiden kolay gelsin

Not: Tram konusu belirttiğim gibi özel bi durum. Çok kafaya takmaya değmez
oguz şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin