Konu Başlığı: Reklam Ajansı ? Nasıl?
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 09.06.2006   #8 (permalink)
omerbalyali

omerbalyali's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 24
Re: Reklam Ajansı ? Nasıl?

Alıntı:
Farkettiren tarafından gönderilen mesaj:
Bir reklam ajansı kurulabilmesi için ilk olması gereken şey en az bir adet "yaratıcı" adamdır.

Eğer bu bir adet yaratıcı" adam yoksa diğer olması gerekenler olmasa da olur.

Yani, bu durumda bir reklam ajansı kurmak fuzuli bir masraf olur.

İlla da kurulacaksa "ilan ajansı" demek daha doğru olur.

Çünkü "yaratıcı" bir adama sahip olmayan reklam ajansı olsa olsa "ilan ajansı" olur.

Ömer'in bahsettiği ve web sitesinin linkini verdiği Sayın Ali Taran, bahsettiğim
"yaratıcı adam" konusunda çok iyi bir örnektir.

Ve tabii ki sonuç ta gayet nettir.

O nedenle ben, neler olmalı yerine "olmazsa olmazı" söyleyeyim dedim.
Kesinlikle katılıyorum. Mesajımda yaratıcılık kelimesini kullanmadım fakat "Bana kalırsa en önemli şey, eğer bilgi ve deneyimi olmayan kurucular varsa bu işe girişilmemesi." derken bahsettiğim işte buydu.

Yani "para var, istek var, hadi kuralım, biz de ekmek yiyelim" diyerek girişilecek bir alan değil reklamcılık.

Sanat Atölyesi kurmak gibi bir şey bu. Sanattan anlamayan, belli bir entelektüel bilgiye sahip olmayan elemanlarla ancak "ilkokul resim sergisi" açılır. Farkettiren'in dediği ve benim de bahsettiğim "reklamla ilgisi olmayan reklam ajansı" yani "ilan ajansı" mı kuracaksınız, yoksa gerçekten bir reklam ajansı mı... Bu önemli.

Alameti Farika, Rafineri... gibi ferah binalara sahip ajanslara bakarsanız, sırf çalışanların rahatlaması, fikir alışverişi yapması ve özellikle fikirlerini "kuluçkaya yatırmak" için özel odaları, kantinleri, kütüphaneleri bulunuyor.

Bir reklam ajansının sadece bilgisayarı, masası, kasası olması yetmiyor. Bir çok medya, görsel materyal vs. de bulunmalı ellerinde. Bu tabi ki işin ekipman boyutu.

Yine siyasetten örnek vereceğim ama, hani Bolşevik devrimiyle ilgili söylenen bir şey vardır "tam olarak oluşmamış bir sınıf adına yapılmış devrim"... Buradan varacağım nokta şu, eğer "reklam ajansının" yaratıcı takımını oluşturacak adamlar varsa zaten, yapısı vs. bellidir, çünkü bu insanların kısmen de olsa bir deneyimi vardır. Deneyim az bile olsa, bu reklam ajansının ne olacağını kendileri belirler ve ihtiyaçlarına göre oluştururlar.

Farkettirenin dediği gibi, bir reklam ajansı sadece 1 kişiden bile ibaret olabilir. Çünkü ilk mesajımda da söylediğim gibi, bir reklam ajansı "seri üretim şeklinde uygulama" oluşturmayı değil, yaratıcı fikri satar.

...

Bununla beraber, sizin yapınızı bilmiyorum ama eğer ekibinizde daha önce "profesyonel anlamda, profesyonel bir ajansta" çalışmış bir kişi yoksa, bu sektöre girmeniz kötü olacaktır. Yani reklam ajansı kurmak, kafe açmak gibi "esnaflıkla" veya başka bir sektördeki yapılanmalarla aynı değildir.