basit tanımlamalar yüzünden ara ara elektrikli anlar yaşamış olsak da gelen herkesin fikirsel katkısı da, ortaya attığıi tartıştığı düşünceler de güzeldi; sadece bir üye olarak gelen herkese teşekkür ederim.
ama bu işin artık 'zrive' tanımlamasıyla senede bir değil, birkaç ayda bir az dahi de osla insanların bir araya gelmesi olarak sürdürülmesi ve insanların sende bir değil de birkaç ayda bir daha sıcak bir ilişkiye yönelmesi gerektiğini düşünüyorum. sonuçta konuşulacak pek çok şey vardı, tartışılacak sürüyle detay konu vardı, hiçbirine böyle bir toplantıda, daha üyelerin (özellikle de yenilerin) yarısını tanıma fırsatı edinmemişken, böyle bir senelik toplantı sadece
forum içi daha anlaşabilen ufak grupların oluşuma ön ayak olur, gerekirse farklı alanlarda 3-5 farklı insan da bir araya gelip daha spesifik konular üzerine daha rahat sohbet edebilir.
bazılarının düşündüğünün aksine, farkettiren'in gelmesi ve deneyimini paylaşması da benim için güzeldi. eminim bazılarının aklında hala kuşku var olacak... olmalı da. ama ben, alacağımı aldım da. bekleyip olan biteni görmek, eminim o konuda insanların çekincelerinin açıklığa kavuşması için en pratik yöntem. benim de sorularım, belirsizliklerin getirdiği bir muğlaklık hissetme durumum mevcut. ama nasreddin hoca da demiş ya, ya tutarsa?...
bu konuda ssonmez'in skeptik bakışı ve adil duruşu bence çok önemliydi; yapısı gereği itiraz etmeden önce meseleyi olgun bir gözle enine boyuna inceleyip tedirginliğini olgunca dile getirmesi, benim de bu dernek meseleleri forumda tartışılırken defalarca düşündüğüm acaba mı sorusunu tekrar sormama -ama yanıtını konuştuğum kişinin gözünde de okumama- sebep oldu. forumun moderatör görevini çok güzel uygulayabilen ve
internet ortamında pek az bulunabilen bir yapıya sahip olması bu forumun şansı bence. tabii ki diğer moderatörleri de es geçmek olmaz. ama bir meselenin de nasıl olgunlukla ve ateşlenmeden sorgulanabileceğinine doğrudan bir örnekti. pek çoğumuz
internet üzerinde tartışırken bu kadar hassas olmayabiliyoruz sanırım; bu da her kinin kendi mizacından ve net'in soğukluğundan olsa gerek.
zoque forumun yapısalı üzerinde de bir hayli düşünüldü. halen de cihangir'in neden forumun yapısalını tartışmaya açmadığını merak ediyorum. sonuçta
1. reputation olarak düşünülen,
blog'larda karma olarka da göze çarpan yapının avantaj/dezavantajları
2. oylama sisteminde (galeride misal) barajsız oylamanın şarşırtıcılığı
3. tartışma dışında yazıların (misal Bülent'in IStockPhoto yazısı)
forum sistemi dışında bir yöntemle sunulması
gibi noktaları bence biraz düşünmekte fayda var. tabii bunun için
forum yönetimine iş düşüyor. nasıl imzalarda resim olmasın diyorsak, bu gibi şeyler de tartışıp gerekirse uyarlanabilir sanırım.