Konu Başlığı: SESSION yada IP ADRESİ
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 28.06.2006   #1 (permalink)
oxigen

oxigen's Avatar

Yer: istanbul, eskişehir
SESSION yada IP ADRESİ

şuanda üzerinde çalıştığım bir proje için insan kaynakları formu yapıyorum, normalde (kağıt üstünde) bile epey büyük bir form (yaklaşık olarak 200 adet doldurulmayı bekleyen alanı var )
veritabanını access ile hazırlıyorum, tek bir tablo yaptım "ik" isimli ve tüm alanları buna yazdım, sonuç tam bir hüsran... boş veritabanı ~20 MB civarında yer kaplıyor, üzerine tam dolu 1 kayıt girince ise ~35 MB oldu, tabii bunun yüzlerce kayıt tuttuğunu düşünmek bile istemiyorum...
şimdi tabloları bölmeyi düşünüyorum, mesela "kisisel", "egitim", "istecrubesi", "referans" vb. gibi ve bu tabloları ASP ile birbirine bağlayıp, yönetim panelinde sorgulama yapıcam...

iş bunların ziyaretçi tarafında kayıt aşamasında kaynaklanıyor, iki farklı yöntem düşünüyorum:

1. çözüm;
tüm IK formunu hazırlayıp, "gönder" dediğinde ise gelen bilgileri bölüp ilgili alanlara yazdırmak en kolay yol. ama şöyle bir durum var, mesela referanslar, iş tecrubesi yada yabancı diller gibi bölümlere sabit olarak (atıyorum) 5 kutucuk koymak gerekli, ama adamın 5den fazla iş tecrubesi varsa yazamıcak buna...

2. çözüm;
formu aşamalı olarak kaydetmeyi düşünüyorum, ilk önce kişisel bilgileri gelecek, doldurduktan sonra "devam et" dicek ve eğitim bilgileri gelecek, burda istediği kadar bilgiyi girebilecek, sonra yine devam et.... ve en sonda bitir olacak...

şimdi bu 2. çözüm aslında mantıklı bir yol ama formlar arasında geçişler yaparken veritabanına yazılan bilgileri birbirleriyle bir ID vb. bilgi ile eşleştirmem gerekli... bunun için SESSION yada bildiğimiz IP ADRESİ düşündüm.
fakat bazı teknik kitaplarda session kullanmamak iyidir diyor.
Alıntı:
bir sessionID, o anda websitenizde bulunan her kullanıcı için benzersizdir. Fakat websunucunuz durdurulup yeniden başlatılırsa sessionID tekrar kullanılabilir. bu nedenle sessionID ile kullanıcı takibi çok güvenli değildir
o yüzden aklıma IP adresini bir tabloya kaydedip, diğer işlemleri IP kayıt IDsine göre yapmak geldi, yani;

iid | ipadres
1 | 123.234.567
2 | 256.256.256
3 | 456.79.899

daha sonra ise,
id | ipid | isim | mail
1 2 a a
2 3 b b

gibi bir tablo yapıcam...
merak ettiğim konu bana ait olan 123.234.456.11 gibi bir IP adresini, ben modemimi resetleyip IP adresimi değiştirdiğimde, eski IP adresini başka biri kullanabilrmi? yani sistemler bu IP adreslerini nasıl tanımlıyorlar?