TürkTicaret'i savunduğumu zannetmeyin, ama zaten o fiyata
domain sattıkları zaman fatura kesmeleri imkansız gibi birşey. Şimdi sayfalarına baktım,
domain için 6,99 YTL istiyorlar, bu fiyata KDV hariç tabii ki, KDV'yi de koyunca 8,25 YTL ediyor. Bildiğim kadarı ile DotRegistrar bayisi olarak çalışıyorlar, o firmada da 500 adet
domain alırsanız tanesini 6.79 $'a veriyor. Hadi TürkTicaret 50.000
domain için anlaşma yaptı diyelim, tanesini 4 Dolar'a versinler, yine eder 6,30 YTL, fatura kesecekler vergi verecekler, 6,99'a satmaları yine imkansız, zararına satış olur. Daha faturanın kağıt, matbaa ve posta masraflarını koymadık bile. Tabii bir arkadaşımın söylediği gibi kredi kartından para çektikleri için para şirket banka hesaplarına yatıyor, Maliye Bakanlığı zaten bu
internet'ten işlemleri sıkı takip ediyor, o zaman fatura kesmemeleri de imkansız. Ne olabilir, ya belli zamanlarda cari hesapları birleştirip bir tanıdık şirketlerine yüklü bir fatura kesiyorlardır, ya da bankaya yatan her para için bir tediye makbuzu kesip parayı iade etmiş gibi gösteriyorlardır (ki o kadar para geldi - para iade edildi işlemi vergi dairesinin çok dikkatini çeker). Yani bence ek servisler için para almaları da çok anormal bir durum değil.
Ne yazık ki bu piyasa ben
domain'i 8 Dolar'a alıyorum, yok ben 6'ya satan yer buldum, ben 5.99'a bile alıyorum diye hesap yapa yapa sonunda şirketler de böyle numaralar yapar hale geldiler. Dediğim gibi savunulacak bir tarafı yok tabii ki, fatura kesmiyorlarsa yaptıkları tamamen kanunsuz bir durum, ama bir yolunu da bulmuşlarsa para kazanmaları için başka çareleri yok gibi görünüyor.
Bakın biz
domain'i KDV Dahil 25.- YTL'ye satıyoruz, zaten
web sitemizden online satış falan da yok, sadece
hosting'i bizde olan ve
web tasarımlarını yaptığımız müşterilere bu hizmeti veriyoruz. Aman bu nasıl para diyenlere açıklayayım; BulkRegister'dan
domain'i 9 Dolar'a alıyoruz, çevirin YTL'ye 14,22 YTL, koyun % 40 vergisini oluyor 23,70 YTL, koyun % 18 KDV'sini de oluyor 27,97, yani 28 YTL. 25 YTL'ye satarak biz bile zarar ediyor durumdayız, ben de daha kağıt, matbaa, vergi dairesi onayı masraflarını koymadım. Ayrıca BulkRegister'dan fatura alamadığımız veya aldığımız faturayı masrafımıza işleyemediğimiz için bu faturalar direkt kar olarak görünüyor.
Yani uzun lafın kısası birtakım numaralar çevirmezseniz veya işi kılıfına uyduramazsanız
domain satışı ile para kazanmanız mümkün değil demektir. O nedenle dediğim gibi TürkTicaret fatura göndermediği için haklıdır demek mümkün değil, ama birtakım yollarla para kazanmaya çalışmaları da anormal bir durum değil.