Konu Başlığı: Özel Ders Verme Hakkında
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 13.07.2006   #2 (permalink)
Nymphe

Nymphe's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Özel Ders Verme Hakkında

Merhaba,
Ben bir süredir özel ders veriyorum. Hatta şuanda grup dersleri bile vermeye başladım. Öncelikle özellikle özel dersleri iki bilgisayar ile veriyorum. Yani yanyana iki tane bilgisayar, birini ben kullanıyorum. Diğeri öğrenci. Çünkü en ufak detayı bile öğrenciye uygulamadan gösterirsen o dersi öğrencinin kavraması güçleşiyor. Ayrıca her gösterdiğin detayı uygulamalı olarak öğrenciden tekrarını istemelisin ders boyunca. Birde ders boyunca yaptığımız çalışmaların nerelerde uygulanabileceğini, nedenleri gibi birçok teorik bilgi de vermelisin ki, öğrendiklerini kafasında bir yere oturtabilsin. Böyle oluncada ders süresi epey uzuyor.

Örneğin ben günde öğrencilerimin maxsimum 4 saat ders almaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü 4 saatten sonra öğrencinin öğrenme katsayısı düşmeye başlıyor. Ayrıca üst üstte iki gün 4 saatlik bir derste önermiyorum. Her dört saatlik dersten sonra uygulama veya proje ödevleri veriyorum. (genelde öğrencilerin kişisel bilgisayarları oluyor) bunları tamamlaması ve öğrendiği herşeyi tek başına uygulayarak tekrar keşfetmesi için bir kaç gün tanıyorum.

Açıkçası saat ücretlerini özel ders veren kişi bilgi düzeyine göre belirliyor. Örneğin, benim özel ders ücretim bana çok düşük gelirken, öğrencilerin birçoğu bütçesinin buna uygun olmadığını söyleyebiliyor. Fakat önemli olanın, bilginin niteliği ve bunun sonuçlarının olduğu öğrenciye anlatılmalı.

Birde özel tavsiyem; dersler için özel ders vermeden önce mutlaka bir müfredat hazırlaman. Çünkü etap etap nerden geçeceğini hem sen, hemde öğrenci mutlaka bilmeli. Birde öğrencilere materyaller hazırlaman, dersle ilgili notlar, images'lar, grafikler vermen de önerilerim arasında olacaktır. Çünkü bunlar öğrenciye yol gösteren ve öğrenme hızını yükselten unsurlar.

Bence ders vermeye başladığında bundan zevk almaya, öğretmenin birçok farklı noktalarını keşfetmeye başlayacaksındır. En azından ben bunları yaşadım.

Sanı başarılar diliyorum.