View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 18.08.2006   #56 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

Re: Şahıs Firması olma, Freelance Çalışmada Kanun Açıklaması

10 senedir belki firma sahibiyim bağkurla ıvırla zıvırla uğraşmadım. Muhasebecim de uğraşmana gerek yok dedi her zaman. Kendi bile bağkurlu değilmiş muhasebe ofisi olduğu halde. Yani herşeyi kurallar içinde düşünmemek lazım.
Stopaja gelince genelde yapılan kira kontratlarına ek bir kontrat daha yapıp bulunduğunuz bölgenin rayicine göre bu rakamı düşük göstermek oluyor. Siz yapın diye söylemiyorum ama %99 böyle yapar. Kirası 500 ytl'dir ama muhasebe vasıtası devlete sunduğu kontrat 100 ytl'dir.
Bir şirket açtığınızda ilk farkettiğiniz şey bu ufak giderlerin toplanıp aylık ciddi bir gider halini aldığıı oluyor. Hele de bizim işlerde kazancın kar hanesinin çok ta kabarık olmadığını düşünürseniz para kazanmak iyice zorlaşıyor. Şirket açarken gıkını çıkarmayan devlet vergisini sizden tıkır tıkır alıyor ama kapatacağınız zaman "yahu neden kapatıyorsun neye ihtiyacın var sorunun nedir?" demiyor. Bizde maliye demek "vergi toplarım" demek. Başka d birşey değil. Ticaret yapmak belki de bu yüzden Türkiye'de dünyanın en zor işlerinden biri.

KDV olayında da sizin (bizim) işimiz %100 emek bir iş. Birikim işi. Ama sanmayın ki bu konuda da size saygı gösterilecek veya taktir edileceksiniz. Madem öyle kazancının %25 - %40'ına kadar benimdir denecek. Siz ne yapacaksınız mantıklı seviyelerde vergi vermek için, ayakta kalmak için eşiniz dostunuzuın aldığı bir takım cihazları bile kendinize fatura ettireceksiniz.

Ben derim ki eğer işleriniz freelance olarak ta gayet iyi yürüyorsa böyle de devam edin. Artık insanlar sizin firma olup olmadığınızdan çok ne olduğunuzla ilgileniyorlar. O boyutta şekil için sadece fatura kesiyor olmanız hiç ama hiçbir şey ifade etmez. Onun için plazalarda ofis tutmalı ve pahalı ofis mobilyalarında onlarca insan çalıştırmalısınız. Bu olmuyorsa sırf fatura kesebiliyorsunuz diye müşteriler "hadi buna iş verelim" demezler. Kafamdakini tam anlatabildim mi bilmiyorum ama sanırım bir dönem aşırı vergiler altında ezilmiş kazandığının bu şekilde buharlaşmasındaki adaletsizliği görmüş , kendisi 10 lira vergi verirken yazıcıoğlu işhanının belki de en yoğun dükkanlarından birinin vergi levhasında 4 senedir Matrahsiz olduğuna dair yani vergi mergi vermediğini görmüş biri olarak biraz dertli olabilirim
Punisher999 şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin