View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 09.09.2006   #26 (permalink)
muhammetsevim

muhammetsevim's Avatar

Yer: Bochum
Re: Hangi Okula Gidiyorsunuz ve Başınızdan Geçen Komik Olaylar

Almanya'daki ilk dönemimdi. Yarım yamalak Almancam ile Goethe Gymnasium diye lise düzeyi bir okuldaydım.

Fizik dersinde öğretmen bir soru sormuştu. "Wer hat schon mal einen Stromschlag bekommen" -Kim daha önceden -Stromschlag aldı- gibi oluyordu ama Stromschlag neydi? Evet, berbat bir durumdu. Öğretmen soruyu soruyor, fakat ben bir kelimeden dolayı anlamıyordum.

Herkes parmağını kaldırdı, sanırım bu pek normal bir şey olsa gerek dedim, çünkü herkes daha önce bu -Stromschlag [ şıtğomşlag ] olayını yaşamıştı. İyi de ben ne yapmalıydım, herkes parmak kaldırırken soruyu anlamamamdan dolayı kaldırmazsam, ve tek parmak kaldırmayan ben olursam sanırım çok kötü bir durum ortaya çıkacaktı.

Soruyu anlamadım evet, ama ben de sonunda parmağımı kaldırdım. Soruyu anlamamama rağmen parmağımı korkarak kaldırdım. Şu an sınıf tam kadro parmağını kaldırıyordu.

Yeni olmamdan dolayı, sevgili fizik öğretmenim korktuğum şeyi yaptı: beni kaldırdı.
- Anlat Muhammet, nasıl oldu?

Sanırım daha çok rezil olduğum bir an yaşamamıştım. Öğretmen soru sormuş ve ben anlamamıştım. Fakat yine de parmağımı kaldırmıştım. Öğretmen beni kaldırmış ve tüm sınıf beni izleyerek benden birşeyler duymak istiyordu.

Tabii biraz geveledim, daha sonra öğretmen -sanıyorum anlamış olacaktı ki- soruyu anlayıp anlamadığımı sordu. Utanarak 'hayır' dedim. Hayır, ben soruyu anlamadım.

Ve bitti sanıyordum, ben yerime oturacaktım, başka biri kalkacak ve anlatmaya başlayacaktı. Diğer gün de herkes olayı unutmuş olacaktı. Ama olmadı.

Öğretmen sınıftaki tek Türk olan kızı kaldırdı (Türk olup olmadığını anlamak biraz zor, pek Türkçesi yok.). Ve soruyu bana anlatmasını istedi. Kızın Türkçesi kötü olduğundan dolayı -Strom kelimesini bırakıp -schlag kelimesinin anlamını söylemeye çalıştı: kavga etmek (schlagen: vurmak).

O böyle diyince ben de soruyu kendime göre yorumlayıp birşeyler anlatmaya çalıştım. Ben kavga ile ilgili birşey anlatmaya çalışırken kaç gramer hatası yaptığımı bilmiyorum ama, sınıftakilerin benden hiç birşey anlamadıklarını biliyorum. Zira eve gidip sözlüğü açtığımda, günün kelimesinin anlamı karşımda duruyordu:

Stromschlag - Elektrik çarpması