Alıntı:
kerem1905 tarafından gönderilen mesaj:
Bu tip bir hareketin bir yere kadar geçerliliğini koruyacagını düşünüyorum.
Evet cuteftp yerine smart ftp kullanabiliriz, office xp yerine openoffice de kullanabiliriz, hatta radikal bir karar alıp windows yerine linux da kullanabiliriz.
Ama Adobe'nin bedava dağıttığı programlar dışında [Acrobat Reader,LightRoom gibi ] şu forumda eminim ki herkesin en az birini kullandığı Photoshop, Freehand, flash gibi programlara ne alternatif bulunacak ?Bulanamazsa bu programlara binlerce dolar verilecek mi ?
Mp3ler, videolar Apple'ın yaptığı ataklarla lisanslı kullanılmaya teşvik ediliyor.Bu Limeware, Ares gibi programlardan bedava mp3 kullanılmaması, şarkıcının-şarkının mağdur olmaması için bir çözümdür.Aynı şekilde diğer ufak tefek programların alternatiflerinin çıkması da onları korsan kullanammak için bir çözümdür.
Ama sektörün omurgası diyebilecegimiz programları -kendi adıma söylüyorum- lisanslı kullanabilmem imkansız.Aynı şekilde o programlardan aldıgım verimi başka programlardan almam da imkansız.
Bu durumda yapılacak tek şey beklemek.Ya Adobe'ın lokomotif ürünlerine rakip çıkacak -ki en başta Photoshop geliyor- ya da Adobe buna dur diyebilmek için sattığı ürünlerin fiyatını makul bir seviyeye çekecek.
Çok uzattım, toparlıyorum, Ferruh Mavituna'nun yaptığı iş yararlı bir iştir, ama çoğu insan için bilgisayarını tamamen " lisanslı " hale getirmek imkansızdır şu koşullarda.
|
Belli noktalarda çok zor olduğu kesin Macromedia, Visual Studio gibi ürünlerde özellikle.
Ama mesela Macromedia
Dreamweaver sanırım şu an 700$ civarında. Normalde bir
web tasarım işinden ortalama 500$ kazanıldığını düşünelim bu fiyat genelde çok düşmez ama çıkabilir.
Her işten kenara 100$ atıldığı takdirde 7 ay içerisinde bir lisans alınabilir. Tabii ki mali durum vs. bu işler böyle yürümüyor ancak eğer bu bir zorunluluk - vergi yada donanım gibi - düşünülürse çokta güzel para ayırabiliyor.
Şahsen bende henüz büyük yazılımları almadım bir kaçı zaten belli şekilde elimde vardı olmayanları da alacağım inşallah yava yavaş
Bir de yazılım piyasası çok komik çok ucuz fiyatlara düşebiliyorlar. Dünya üzerindeki farklı sitelerde farklı fiyatlara satılabiliyorlar. Mesela bir firma farklı ülkelere farklı fiyatlar biçebiliyor. Bir diğer örnek mesela bazı dergiler full yazılım versiyonları veriyorlar ya da yazılımı alırken kupon kullanabiliyorsunuz %50 indirim veriyor vs.
Ve bu kuponları sadece internette dolaşarak ya da
Google dan arayarak bulma şansınız bile var. Sonuç olarak ne kadar zor gözükse de zamanla rahatça olabilir. Bir de mesela VS yu
kurumsal olarak kullanmayacaksanız mesela MSDN üzerinden rahatça subscription ile ve uygun bir ücret ile (diğer bir dizi MS yazılımı da dahil olmak üzere) elde edebilirsiniz.