Konu Başlığı: YouTube Hakkında...
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 28.09.2006   #13 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul
Re: YouTube Hakkında...

emremer, baştan beri sorularını da cevaplıyoruz; ama hala sorularında kendi yaptığın bir sitede yayınladığın videonun sağlamasını yapmaya, olumlamaya çalışıyorsun sanki. yaptığın yasalar karşısında suç teşkil eder; kendi görüşün ne olursa olsun.

1. video'yu tv'den capture etmek suçtur; zira orjinali bir sanatçıya aittir ve tv kanalı onu yayınlamak için para öder. ödediği para gösterim hakkıdır. sen gösterim hakkı için bir ücret ödüyor musun? kayıt için izin alman gerekir; bunu karşılıyor musun? sonuçta dvd'lerde satılan video klipleri de çoğaltmak suçtur. divx yapmak ve bunu dağıtmak da, eğer kaynak serbest kullanıma açık değilse bir suçtur.

2. siten istediğin kadar para kazanmayan, amatör ruhlu bir site olsun. sonuçta bunu yayınlaman ticari alana girdiği için fark etmiyor. ister kişisel siten olsun, isterse youtube olsun. bu eylemi gerçekleştiriyorsan yine suç işlkemiş oluyorsun.

3. sitene başkası yüklemiş ve sen bunu ispat etmiş olsan da site yayımcısı sorumluluk sahibidir. nasıl bir gazetede yazılan suç teşkil edebielcek bir yazıdan editörün doğrudan sorumlu olması gibi. aynı şekilde ekşi sözlük de hakkında açılan onca davada sorumluluk sahibi kendisidir, her ne akdar ilgili sakıncalı yazıyı yazanın kişisel bilgilerini ve log'larını verse de cezaayı yiyen yine sözlük ekibidir.

4. youtube istediği kadar haklarını devir etmiş oluyorsunuz desin, sonuçta sakıncalı içerik her zaman sakıncalıdır ve silinir. haklarının kimde olduğu önemli de değildir o noktada. ama ben olsam emek verdiğim bir videonun haklarını böyle kolay terk de etmem; popülerlik de olsa işin ucunda. o yüzden bir yere içerik teslim ederken bunları da düşünmekte fayda var. aynı şekilde blogger üzerinde blog açmam, zira yarın öbürgün benim hatıralarımdan, düşüncelerimden pekiala bir kitap çıkartabilir ve benim de gıkım çıkamaz.

bu kuralları koyan ben değilim, hakkında fikir öne sürmem de. bu yasaları belirleyenler koymuş, bize ya uymak, ya da 'adam' olup bunları düzeltmek düşer. ama ben bunu böyle yorumluyorum yaklaşımını hiçbir hakim kabul etmez. zira yasa yargılananlar tarafından yoruma pek açık bir sistem değildir.