Konu Başlığı: [Satılık] Hosting Firması
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 01.10.2006   #23 (permalink)
hayatbilgisayar

hayatbilgisayar's Avatar

Yer: Antalya
Re: [Satılık] Hosting Firması

Valla uykum kaçtı, bakayım bizim konuya cevap varmı derken cgencer arkadaşımızın mesajını gördüm. Senin de ağzına sağlık arkadaşım, doğru yazmışsın. Bu arada seni (şakadan da olsa) kınıyorum, ben MBA bitirdim, ama bak ben de işimi batırdım

Diğer mesajlarımda da söylediğim gibi aslında bizim işimizin sorunlarımızın temeli, işin bir temelinin ve bir eğitiminin olmaması. Daha önce de yazdım, bir işte çalışmak için "ehliyet" sahibi olmak gerekir. Peki web tasarımcısı veya web programcısının ehliyeti nedir, herhalde özel kurslardan aldığı sertifikalar değil, bu sertifikaların hiçbirinin bir meslek odası kurmak için bir etkisi olamaz, o sertifikaları almak da kişiyi konusunda uzman yapmaz. Yani bu konuya söylediğin gibi sürekli konuşulan ama bir yere varılamayan dernek konusu da dahil olur, işin ön lisans veya lisans düzeyinde bir eğitimi olmadığı için (belki bilgisayar programcılığı mezunları veya grafik mezunları sayılabilir), bizim işi yapanlar ancak bir dernek kurabilirler, bir oda veya sendika kuramazlar, derneklerin de ancak üyeleri üzerinde yaptırım gücü olur, üye olmayanlara hiçbir şey yapamazlar.

Yine konuyu derinleştirirsek, web işini yapanların resmi bir sıfatı olmadığı için, devletin de bu konuda yapacağı birşey olamaz. Önceki mesajlarımda yazdım; avukatlar, doktorlar, mühendisler için, bunlar lisans düzeyinde mezun olunan meslek olduğu ve hepsinin resmi odaları olduğu için, bu odaların da taban fiyatları açıklama yetkisi olduğu için, devlet bu meslek dallarında kontrol yapabilir. Ama daha bilgisayarcılık bile meslek olarak kabul edilmiyor, bilgisayar şirketleri İstanbul Ticaret Odası'nda "bilgisayar ve Kırtasiye" bölümünde yer alıyor, yani devlet daha bilgisayarcılığı bile tam olarak resmi bir iş kabul etmemişken, nerede kaldı web tasarımcılığı, web programcılığı, hosting gibi dalları bir iş kolu olarak kabul edecek, bu dallarda çalışanların haklarını koruyacak. Bunlar hiçbir zaman olmaz demiyorum, elbette ki bunlar da zamanla düzenlenecek, kayıda nizama girecek, ama bunun için daha uzun bir zaman beklememiz gerektiğini sanıyorum. O yüzden bence sorun senin dediğin gibi serbest piyasa sorunu değil, işin ve çalışanlarının hiçbir resmi sıfata sahip olmamaları.

Bu konuda bizler ne yaparızın cevabı da bence kocaman bir hiç, bizim kuracağımız dernek ile bu konular halledilmez. Bu konuya yine kamuoyu oluşturabilecek güçte büyük dernek ve vakıfların sahip olması ve onların bu konuyu zorlaması lazım, bunlar da mevcut; Türkiye Bilişim Derneği, Türkiye Bilişim Vakfı, vs. Ama bunlar ne yapıyorların cevabı da kocaman bir hiç. Tabii ki bu kurumların ana üyeleri de büyük şirketler, şu aşamada onlara da fazla bir şey dokunmadığı için konu ile yüzeysel olarak ilgileniyorlar, veya ilgilenmiş gibi görünüyorlar.

Bu arada unutmadan ben de bu konuda günah çıkartmak istiyorum. İTO'nun son seçimlerinde, müşterilerimden biri olan büyük bir bilgisayar ürünleri ithalatçısının sahibi Yönetim Kurulu'na adaydı, seçilirse en büyük icraatının da bilgisayarcıları tek başına bir meslek grubu içine almak olacağını defalarca söylemişti. Hatta seçim haftası bana telefon da ettiler, aman gelip oy kullanmayı unutma diye. O Cumartesi veya Pazar günü de epeyce işim vardı, ben de aman şimdi trafik fecidir diye üşendim, gitmeye niyetlenen ve beni arayan iki arkadaşıma da gitmeyeceğim dedim, benim bu negatif etkim sonucu onlar da gitmediler. Ve bizim grup seçimi 3 veya 4 oy farkla kaybetti, yani bu konuda en ateşli savunuculardan biri olan ben bile üşenip, bir de iki arkadaşımı caydırdığım için en çok istediğim şeylerden biri olan gerçek bilgisayar şirketi olma yetkisini kendi ellerimle kaybettirdim. Maalesef o gün işi bitirmek, günü kurtamak, değirmeni döndürmek uğruna geleceğimiz ile ilgili 2 veya 3 yılı kaybettik, artık bir dahaki seçimlere diye umut ediyorum.

Doktor örneğin de güzel olmuş, ama insan hasta olduğu zaman gözü dünyayı görmez, parası olduğu kadar en iyi doktora, profesöre gitmek ister, çünkü işin içinde kendi canı vardır, parası da varsa para hesabı da yapmaz. Ayrıca gittiğinin de (yukarıda yazdıklarıma atıf yaparak) "ehliyet sahibi" yani diplomalı doktor olduğunu bilir. Peki web tasarımı yaptırmak istediği zaman neye bakar, eğer web tasarımı konusunda ciddi ise, yani yaptıracağı web sitesinden bir kazanç istiyorsa anlaşacağı firmanın referanslarına bakar, işlerine bakar, tecrübesine bakar, vs., en son parasına bakar, ama benim de olsun diye web sitesi yaptırıyorsa neye bakacaktır, tabii ki paraya. O zaman da karşısına 1.000 Dolarlık ve 100 Dolarlık iki teklif verdiği zaman neyi tercih edecektir, tabii ki 100 Dolarlığı. Hepimizin başına gelmiştir, işi ciddiye alan müşteri ile yaptığınız toplantılarda para son madde olarak konuşulur, ikinci tip laf olsun müşterisi ise daha 2. dakikada bu bize kaça mal olacak diye sorar. O yüzden bu para konusunda da yapılacak birşey olduğunu pek zannetmiyorum, inşallah hepimize hep birinci tip müşteriler çıkar.