piyasada devlerin olmasının hiçbir önemi yoktur. çünkü her firma o devlerle çalışmak istemeyebilir, ister bütçe, ister rakiple çakışma durumu olmaması için birçok değişik sebep çıkabilir. piyasanın büyük firmalara ihtiyacı olduğu kadar küçük firmalara da ihtiyacı vardır. neden mi? büyük firma belki çok sağlam yazılımlar üretebilir, ama bu yazılımlar sadece bir ihtiyaca cevap verir. daha önce çalıştığım bir yer,
grafik ve
web işlerinin yanı sıra sadece şirketlere sunum yaparak -evet, powerpoint ile-
web işlerinin 3-4 katını rahat kazanıyordu. tek yaptığı da bu konuyla ilgili 1-2 eleman çalıştırmak. ama güzel bir düzen oturtmuştu ve bu sunumların sayesinde
web işlerine de bağımlı değildi haliyle. demek istediğim, hepimiz fixlenmişiz, illa
web sitesi ya da projesi yapacaz, köşeyi bulacaz diye. oysa bu alanda o kadar çok ekmek var ki... sadece biraz gözünüzü açıp bakmak, ihtyacın ne olduğunu gözlemlemek gerekiyor. ihtiyaç açıkları pekiala sizin düzenli gelirinizi sağlayabilir, ekstralar da işin keyfi olur. iş sadece cin fikirli olup en farklı
web projesini yapmak değil ki. sadece ihtiyacın ne olduğunu görebilecek kadar zeki olmanız bile yeter.
ayrıca hayatbilgisayar'ın sektörel kirlilik fikrine katılmamak mümkün mü? herkes aa, ben de
web tasarımı yapayım diye koşuyor. keşke lise döneminde bilgisayarla tanışmamış olsam da aşçı olsaymışım diyorum. çok daha düzenli bir gelirin olduğu, keyifli de bir iş. LAFIM MECLİSTEN DIŞARI, kendini ispat eden, başarılı işler yapanlara değil lafım... lütfen bozulmayın bu dediklerime... niye herkeste canhıraş bir şekilde
web'de birşey yapma merakı var? bir iş projeniz, fikriniz ya da amacını z yoksa niye bu alandasınız. zaten işin profesyonelleri, bu işten daha doğru düzgün ekmek yiyemezken, evini geçindiremezken farklı sektör ve eğitimlerden niye bu alana gelindiğini anlayamıyorum bir türlü. kendime bakacak olursam... dijitam medya ile uğraşmak benim 90'lı yıllarda amacım ve tutkumdu; amiga ile derinden yola koyuldum. üzerine gittim güzel sanatlar'da
grafik eğitimi aldım, alelade (lütfen bloguma bakın) özel üniversitelerden de değil. çıktım piyasaya, ilk günlerde yine ferahken, askerliğimi aradan çıkardığım 2000 sonrasında oratlık darmaduman oldu. herkes yan işler yapmaya başladı. sonra zamanla yan işlerin keyfi yüzünden esas işlerini bırakıp bu alandaki kaymağa göz dikerek kayanlar da oldu. buyrun, kapımız sonuna kadar açık. paylaşılacak birşey varsa paylaşalım. ama yok, serbest piyasa ya, bel altı çalışarak, fiyatlar 0'a korku verici bir hızla yaklaştırılarak olmayan serbest piyasanın da canına okudular...
tükiye zaten bu her alanda herşeyi bilen insanlardan, kahve'de dünyaları kurtaranlardan çekmiyor mu? laf çok, işin zahmetini çekmek, işi yapmak yok. herkes her alanda uzman kesilir, ama hiçbir alanda da azimli ya da amaçlı değildir. bahtına ne gelirse... e o zaman kardeşim, niye gidip 4 sene bilmemne kimyası ya da garibesko bölümlerden birinde okuyorsun, amacına hiç de uygun olmayaqcak şekilde.
bir iş sahibi olsam, konusu üzerine eğitim almamış insanı işyerinime sokmam bile. gidecem, belki 100bin $lık bir iş alacağım, ama eğitim almamış ve kendini xxx olarak ilan etmiş bu insana güvenerek o işi mi yapacağım?
fikriniz, amacınız yoksa bakkal açar zihniyetli şirket açmak niye? ha, farklı sektörde olursunuz, gider araştırmasını vs yaparsınız, bilgiyi bilenlerle çalışırsınız, belirli bir konuya da odaklanır iş yaparsınız, saygı duyarım tabii ki. ama ne amaç, ne iş ideali, hatta fikir olmadan bu işe soyunanları inanın hiç anlayamıyorum. biri lütfen bana anlatsın...