Konu Başlığı: 1 Günde Site!
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 07.10.2006   #14 (permalink)
Punisher999

Punisher999's Avatar

Re: 1 Günde Site!

Bu tip şirketlerden korkmamak gerektiğini düşünüyorum ve bunu daha önceki benzer bir konuda da ifade etmişim. Kim neyi ne kadara yapıyora çok takılmayıp kendi müşterilerimize nasıl daha kaliteli hizmet verebilirize odaklanmak lazım. Önce eldekileri tutmak ve onların devamlılığını sağlamak şart. Farklılaşmaya değinilmiş ki çok yerinde bir tespit olmuş. Herkes gibi olursak bu 100 $'cılardan tek farkımız aynı işi daha pahalıya satmak olur.

Bu arada şu meşhur template hazımsızlığına değinmeden duramayacağım. Yine önceden de ifade etmiştim neden hazır kullanımlar grafik - tasarım alanında olunca sıkıntı yaratıyor da, açık kaynak bir portalı kullanırken veya googleda iki arama ile eriştiğiniz basit bir haber scriptini kullanırken rahatsız olunmuyor? Başkasının emeğini (açık kaynak veya ücretiyle) programlama alanında kullanmak normalken neden grafik tasarım alanında anormal? Bir grafikeri kadroma alsam ve maaşını her ay düzenli ödesem, o da bana site tasarımları yapsa, PSD olarak verse ben onlardan hareketle siteyi oluştursam... Bu normal mi? Herkes evet diyor ise template'in neresi anormal? Aynı tasarımcıya maaş vermemeyi, yaptığı iş üzerinden para vermeyi, aynı tasarımı başkalarının da kullanımına açması karşılığında daha az para vermeyi (doğal olarak) seçmek normal mi? Bu da gayet ahlaki bir çalışma yöntemi değil mi? sorun tasarımın birden çok kişiye satılıp bir anlamda metalaştırılması mı? İyi de bir kişi kullanırken sorun yok ta birden çok kişi kullanınca neden sorun var? Kaldı ki bu kişi bunu kendi rızası ile kabul ediyorken?

Herkes yaptığı işi diğerlerinden üstün görme eğilimindedir ve ben ağırlıklı olarak kendimi programcı olarak görüyorum. Fakat diğer tarafta da neredeyse 5-6 yıl büyük firmalarda ekmek yedim. Tasarım departmanlarında şeflik yaptım. Yine de kendime tasarımcı demem diyemem.
Ama profesyonel bir şekilde ve bu amaçla yaratılmış bir hizmet alanından faydalanmanın neresi yanlış hala anlayamıyorum. Herkes yeri geldiğinde "parasını vermişse sorun yok" diyor ama bence bu konuda bilinçaltı düzeyindeki sıkıntısını gizliyor.

Şu anda bir otomotiv şirketinin sitesini hazırlıyorum. Bu şirket çok butik işler yapan ve kendi alanında sayılı şirketlerden biri. Son toplantımızda ana sayfasını çok vasat bulduğunu ve değiştirmek istediğini, çünkü işlerinin ağırlıklı olarak internetten geldiğini bu yüzden özellikle giriş sayfasının çok önemli olduğunu ifade etti. Ben de elimden geleni yapabileceğimi fakat isterse bir çok tasarım arasından kafasındakine denk birşey bulabilmek adına bir template sitesini de kullanabileceğimizi ifade ettim. Çok ilgilendi ve adresi aldı benden. (templatemonster)
Daha sonra bana bir tasarım seçtiğini ve bu tasarımın tam da kafasındakini ifade ettiğini iletti. İnceledim ki gerçekten de renk seçimi ve tasarım yaklaşımı açısından işine tam oturuyordu.
Bugün satın alma işlemini tamamladım ve her zaman ki gibi bu şablonların tasarımcıları, programcıları pek düşünmediği için kesip biçme, hataları düzeltme sürecine geçtim.

Şablonları incelerseniz satışının 4-5'i geçmediğini görürsünüz. Tabi warezlere düşmedi ise. Demekki etik açıdan önce bu hizmeti satın alıyor olmaya sonra da warezleri takip edip alacağınız tasarımın yüzlerce sitede yayında olup olmadığına bakmak gerekiyor.

Bu süreçteki sıkıntıyı sorunu ben bir türlü anlayamıyorum. Öyle sözler söyleniyor ki template kullanmak Se7en'daki 7 günahtan biri gibi hissediyorum. Ve bu hissettiğimin doğru ve adil olmadığını bildiğimden bu satırları yazma gereği hissettim. Lütfen template kullanımı ile ilgili sıkıntıları daha geniş konuşalım ve şu işi bu forumda düzgün bir mantığa bağlayalım. Aynı kişi bir başlıkta "templatein parasını ödemişse sorun yok" derken diğer bir başlıkta "template kullanmak doğru değildir" formatında yazı yazabiliyorsa burada bir sorun var demektir.

Empati kurmaya çalışıyorum ve hayatını grafik tasarımdan, web sitesi görselleri tasarlamaktan kazanan birinin, 50-60 dolara satın alınan bir templateden sıkıntı duymasını anlayabiliyorum. Kendi kendime "iyi de sen neden sıkıntı duymuyorsun yüzbinlerce scriptin ortalarda dolaştığı, coderlığın C'sini bilmeyen adamların scriptkiddylerin her yeri sardığı bir ortamda?" diye soruyorum. Aslında canım sıkılmalı bu programcılığı ayaklar altına alan sürece. Ama bu mantıklı değil. Bu şekilde sıkıntılarla, endişelerle bir yere varamam. Kendinden emin olmayanlara bırakıyorum böyle endişeleri. İşini iyi yapan adam yeri geldiğinde bir template değilde kendi yaptığı tasarımın artılarını müşterisine anlatabilmeli. İşini iyi yapan adam hazır script değil de kendi yazdığına kefil olabileceğini müşterisine anlatabilmeli.

Lütfen cevap yazarken aynayı kendinize çevirin bu kavramlara tavrınızı hem grafik hem de programlama anlamında tartın. Çünkü artık bir site tek başına tasarımdan ya da tek başına koddan oluşmuyor. Herkes ancak bir konuda uzman olabilir. Ve eğer bir iş birden çok uzman gerektiriyor fakat o kültür birlikte çalışmayı, ekip ruhunu desteklemiyorsa, ihtiyacın olduğu diğer alanda da o kişinin çözüm üretebilmesi gerekir. Profesyonellik demek ticaret demektir emeğini para ile kiralamak demektir. Amatör ruhla cevap vermek, bu işten profesyonel anlamda ekmek yerken akılcı değildir bence.

Karıştı biraz belki ama tam da bir template satın alma arifesinde hala bu konuda sabit ve herkesi rahatlatan bir çözüm bulunamamış olmasından dolayı sıkıntı duyuyorum.
Punisher999 şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin