Sanırım sektörün geleceği şöyle:
Eskiden mahkeme önlerinde arzuhalciler vardı. Halen de var da eskisi kadar yoğun değil. Herkes onlara yazdırırdı. Sonraları insanları bilgisayarla yazmaya, örnek dilekçelere vs. bakmaya başladı.
Demek ki az bir zaman sonra belli paketler, yönetim panelli olarak çeşitli platformlarda / dillerde satılacak, hatta arabirim hazırlama yazılımlarıyla, kişi adım adım sitesini açacak. (Şimdi de var böyle ürünler ama daha yaygınlaştıklarını düşünün Word gibi Powerpoint gibi)
Sonra ikinci kademesi olacak, özel işler, animasyonlar, programlamayı iyice gerektirecek
web uygulamaları. Bağlantı hızları arttığı için
flash ve videolarla televizyona benzeyen interaktif siteler, yapay zekalı avatar müşteri temsilcileri vs. hazırlama revaçta olacak. İşte bunlar bu sektörün geleceği bence.
Adam kendini öldürse 100 dolara bunları yapamayacak. Zaten teknik bilgisi de yetemeyecek. Hele hele patronun oğlunu bir haftasonu çağırıp kısa bir
program (en güzel algoritmalı olanı) verip yolladığınızda patron benim oğlan yapacaktı da demeyi kesecek.
Uzun lafın kısası tek şansımız bu durumda yüksek teknoloji siteler tasarlayıp aşağıdaki düzeyi karşılayamayacakları taleplerle boğulmaya terk etmek. Bunun için son derece özgün ve bilgi gerektiren bir yapısal gelişimi kendimize şirketlerimize hatta sürekli müşterilerimize planlamalıyız.
Yorucu ve zor olacaktır. Ancak başka bir çare pek görünmüyor. Hele hele ortada bir lonca ya da meslek grubumuz da olup standartları belirlemediğine göre.