Öncelikle arkadaşların söylediklerine bir bir katılıyorum ve eklemek istiyorum; teknoloji geliştikçe dallanıp budaklanıyor ve her dal kendi adına bir meslek oluşturmaya başlıyor. Örneğin (kabaca benzetmelerimi mazur görün) bir 20 sene önce "Yazılımcı" diye bir meslek vardı. Sonra bu kendi içerisinde
- Arabirim tasarımcısı,
- grafik tasarımcısı,
- Uygulama programcısı,
- web programcısı,
- hatta veri tabanı mühendisliği
- hatta hatta Kullanılabilirlik mühendisliği gibi
bölümlere ayrıldı. Hatta o kadar dallanıp budaklandı ki bu kategorilere bağlı olarak ağ güvenlik uzmanlığı, icon tasarımcısı, Sunucu admini... diye meslekler dahi konuşulmaya başladı.
Kıssadan hisse; herkes kendi yeteneği ve ilgi alanı doğrultusunda ilgili konuya yöneldi. Gayet tabi bir uygulama programcısı,
web programcılığından anlayabilir(melidir) ya da basit bir yapıda
veri tabanı tasarlayabilir. Ancak konu derinlere indikçe ("ERP
veri tabanı tasarlamak", "Portal tasarımı" gibi) kendi alanına geri dönme ve bunları profosyenellere bırakma vakti gelmiştir.
"Ben tek başıma bir web sayfasının hem düğmelerini yaparım hem HTML-CSS arabirimini, hatta portal kodlamasını yapıp üzerine veri tabanını ekler paket halinde veririm." diyen insanlara hiç kimsenin itimadı olmayacağına eminim. Nacizane tavsiyem ilgi duyduğun tek bir konuda yönlenmen ve profosyonelleşmen olacaktır ki buradaki insanların hemen hepsi
HTML'yi yalayıp yutmuş olmasına rağmen kendilerine arabirim tasarımcısı denilemeyeceğini bilir. (Gerçekten arabirim tasarımcılığı yapanlar hariç

)
Çok uzattım, bitirdim.