Alıntı:
oky tarafından gönderilen mesaj:
- yazılı sözleşmeyi ise tam anlayamadım. yani kontrat imzalamak gibi mi? eğer öyle ise zaten bu işlem yüzyüze yapılacağı için hiç gerek kalmaz, hazır yüzyüze gelmişken alış verişi sağlam bir şekilde yapıp işini halledersin?
ve bir sorum daha olacak; tüm bu işlemler yasal mı?
yani birine bir şey satarken devlete vergi vermemiz gerekmez mi?
|
1- Satış sözleşmesini yazılı olarak kurmaktan bahsederken "yazılı sözleşme" tâbiri kullanılır, ki kontrat olarak adlandırılan belge tam olarak budur.

Yazılı sözleşmeler yüzyüze kurulmak zorunda değillerdir. Zira sözleşmeyi kuran kişiler, sözleşme metnini fax, teleks, kargo vb. yollarla birbirlerine ulaştırabilir, imzalanmış sözleşmeyi birbirlerine gönderebilirler. Daha da güvenli bir sözleşme kurmak için taraflar, sözleşmeyi notere tasdik ettirebilecekleri gibi; sadece sözleşmenin imza kısmının da tasdiğini noterden yaptırabilirler. Bu şekilde sözleşme, çok güçlü bir ispat aracı haline gelir.
2- Bahsi geçen satım işlemleri Vergi Hukuku açısından "süreksiz satış" ya da "geçici satış" olarak sınıflandırıldığından, bu gibi satım işlemlerinizde Vergi Hukuku çerçevesinde bir yükümlülüğünüz oluşmaz (KDV, Gelir Vergisi vb.). Eğer bu satış işlemini geçici olarak değil, sürekli ve kâr amacı güderek yapıyorsanız vergi yükümlülüğünüz gündeme gelecektir.