View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 14.01.2007   #5 (permalink)
s5prin

s5prin's Avatar

Yer: istanbul
Re: Arkadaşıma gönder ve yazdır scripti

@themaster: Bu verdiğin linkler benim de belirttiğim gibi form mail yöntemi biliyorsundur. Ve sanmıyorum kimse arkadaşıma gönder formunu doldurduktan sonra outlook açan (default eposta yöneticisi yüklü değilse sapıtan) bir formu 2. kez doldurmaz. Hatta ilk açtığı pencereyi dahi kapatırım ben.

@UlgenKhan: form mail gönderen bir script yazmak çok basit aslında. PHP ya da ASP (jsp, cgi, py vs..) tecrüben varsa temiz birşey için 50 satır yeter artar. Ama böyle birşey yaparken asıl bilgi tcp/ip ve email header'ları konularında gerekiyor (spam vs olarak algılanmaması için) ki ben de detaylı kurcalamadım oraları. Yine de fikir edinebilmen için çok basit bir process yazayım:

PHP Code:
if($_POST['SenderEmail']) { // post edildi
  // Email header'ları asıl konu aslında burası. 
  // text email mi yoksa HTML'mi burada belirliyorsun

$headers  'X-Mailer: PHP/' phpversion() . "\r\n";

// from: kısmına gönderenin emailini koyuyoruz ki alan adam reklam diye direkt silmesin :)

$headers .= "From: \"$_POST[SenderName]\" <$_POST[SenderEmail]>" "\r\n"

$headers .= "Content-Type: text/plain;" "\r\n";

// email'in konusu

$subject $_POST['SenderName'] . ' size şunu tavsiye etti.';

$mailtext "
  Buraya göndermek istediğin emailin içeriği geliyor. \r\n
  İstediğin yazıyı varsa şablonu dosyadan da alıp koyabilirsin. \r\n
  Hatta $_POST[SenderName] gibi değişkenler kullanabilirsin. \r\n \r\n

Arkadaşınızın mesajı : $_POST[SenderMsg] ... gibi. \r\n
  "
;

// basitçe mail gönderme foksiyonu

mail($_POST['MailTo'], $subject$mailtext$headers);

Bildiğimiz HTML formunda "SenderEmail", "SenderName", "EmailTo" gibi isimleri olan textbox'lar var. Bunları alıp mail() parametrelerini hazırlayıp gönderiyorsun. Email adreslerinin doğruluğu, boş alan girip girmeme gibi kontrolleri form'da ya da burada yapabilirsin.

HTML emailleri ve spam olarak yakalanmama gibi konular (boundry, message id... vs) için bir sürü header olayı var. Güzel bir kaynağı sık kullanılanlara eklemiştim ama bulamadım. Biraz araştırmayla bulunur sanırım.

Benden bu kadar. =)