Konu Başlığı: e-ticaret ( adım adım )
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 04.02.2007   #4 (permalink)
arsende

arsende's Avatar

Yer: Istanbul
Re: e-ticaret ( adım adım )

Ben size elimden geldiğince yardımcı olayım ama önce bir kaç soruyu cevap verin..

Sorular;
  • Programcımısız? Bilginiz ne kadar (Ona göre teknik terimlerede girelim)
  • Hangi platform kullanılacak; windows, linux, ASP, ASP.NET, PHP, Diğer..
  • E Ticaret projenizin amacı nedir? Paket halinde satılacak mı? yoksa tek bir site için mi?

Aklınızdaki sorunlar ve çözümleri ('Sanal POS' , 'SSL' , 'Bankalar')
  • SSL, hosting servis sağlayıcınız ücreti karşlığı size sertifikayı verir, sorun çıkmaz en geç 1 günde kurulur.
  • Bankalar ile iş birliği iki aşamada olur 1) Havale sadece size ait banka hesap bilgileri girilir müşteri uygun olanı seçer, bu sırada sipariş durumu "Ödeme Bekliyor" modunda olur. 2) Sanal Pos onay verirse sipariş "hazırlanıyor" moduna geçer..
  • Sanal pos hemen hemen tüm bankalar bu servisi sağlar detaylar aşağıda..

Sanal Pos

E ticaret sistemini şirketler kullanacak (Müşteri değil site sahibi)
  • Bankalar tek tek kurumsal başuru yaparak sanal pos hizmeti alınır. Sonra size kodları (api) gönderirler. Component veya httpXML ile bağlantı kurulur bu aşamada SSL şarttır.
  • Veya est.com.tr den est firmasıyla anlaşır api desteği alırsınız bu firma bankaların sistemini kuran firmadır, est apileri ile tüm bankaların sanal poslarını kullanabilirsiniz tabi ayrıcı bankayla anlaşmakta gerekiyor.

E ticaret sistemini şahıslar kullanacak (Müşteri değil site sahibi)
  • Odeme.com.tr veya yabancı ödeme sistemleri ile kredi kartı ile satış yapılır.
  • Odeme.com.tr de takstik var mı? araştırmalı.
  • Yabancı ödeme sistemlerinde taksit olmaz.
  • Gittigidiyor dükkanı açılabilir binlerce potansiyel müşterisi var.

Sanal Pos Taksit Yapısı (Benim kendi kullandığım)

Mantık olarak;

Sanal posların (Banka Client ID, Kullancı adı ve Şifre bazılarında IP) bilgilerini veritabanına kaydediyor, kaydedilen satırın ID' sini alıp taksit tablosuna bağlıyorum. Taksit tablosunda sanal posa ait taksit sayısı ve vade oranını saklıyorum. Vade "0" olunca "Peşin Fiyatına Taksitle" oluyor. (Kullancı adı, bankadan alınan panelde oluşturulan API kullanıcısıdır, benim gibi 1 gün boyunca uğraşmayın)

Ürün sayfasından ürün fiyatını alıyorum, sanal posları listeliyorum listelerken döngü içinde taksit sayısı ve oranları alıyor, hesaplıyorum ve ekrana basıyorum.

Arayüz

Eticaret sitesi için SEO (arama motoru için optimizasyon) herşey den önce gelmeli.. linkler zouqe gibi olmalı(404 Klasör yöntemi, Link Freeze veya URL Rewrite), biliyorsanız web 2.0 ve CSS kullanın, bilmiyor ve table kullanıyorsanız metinler <h1>, <p> gibi etiketleri kullanın.. ve diğer SEO yöntemlerini uygulayın

Kategori sistemi için teknosa, gittigidiyor, arayüz için shopping gibi sade olmalı (kişisel görüşüm.) sayfayı kaplayan siteleri hiç sevmiyor karmaşık buluyorum.

Ödeme ve Sipariş aşamalarını insanların kullanmakta zorluk çekmediğini düşündüğüm hepsiburada gibi sitelere benzer yapmanızda fayda var. (tabi kopyasınıda değil)

veri Tabanı

- Windows platformunda ASP (Klasik) MySQL ücretsiz ve son derece hızlı MSSQL, ücretli ve pahalı,
- Windows .NET ile MSSQL
- Linux ve diğer, Tabiki PHP ve MySQL

hosting

- Yurt içinde olmalı.
- Paket bir yazılım olarak satılacaksa sunucu sizin olsun yoksa tüm emeğiniz boşa gider warezlerde gezinir siteniz. (elbet bir gün düşer.)
- Tek bir site ise son kuruşuna kadar ücretini verin doruknet veya çok daha sağlam temelleri olan firmalarda barındırın.
- Hızda önemli kodlamada yacağınız hatalar olabilir performans hızda etkili konulara dikkat edilmeli.

Sigara Molası

Mesaj arsende tarafından 07.02.2007 (19:32) yeniden düzenlendi. Açıklama: Düzenleme
arsende şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin