web 2.0 aslında güzel olmakla beraber, benim kafamda beraberinde pek çok soru işaretini getiren bir yapı.
Neden mi?
web 2.0 ile birlikte artık daha çok "katılımcı" odaklı uygulamalar görmeye başladık, sosyomatlar, flickr lar, delicious lar vb vb.. Bunların hepsinde de bir "community" söz konusu.
Peki ama "privacy" nerede?
Düşünsenize, bugün odanızdaki webcam ile kendi görüntünüzü / odanızı çekip youtube ile yayınlayabilirsiniz, şiirlerinizi, makalelerinizi, fotoğraflarınızı bloglarda, flickr'da paylaşabilirsiniz. Alış
verişlerinizi internetten yapabilir, hatta yemeğinizi bile internetten söyleyebilirsiniz...
Peki ama madalyonun öbür yüzü..?
Ergenlik dönemindeki çocugunuz odasındaki webcam'i yatağın üstündeki tavşancığı çekmekten başka amaçlar için kullanırsa.. youtube' da yer alamasa bile youtube kopyası yer alabileceği yerler olduğunu biliyoruz..
Peki etik?
Sizin resimleriniz, sizin şiirleriniz hiç kopyalanamayan bir yerde mi? Telif hakları sorunsuzca korunuyor mu? "Hiç mi kopyalanma şansları yok?" mp3 paylaşımı sözde yasak.. Hangimiz emule, torrent kullanmıyoruz?
web 2.0 aslında iyinin ve kötünün iç içe geçişinde bir adım daha belkide, belkide bu versiyonlama modası ilerde "
web 2.5,
web Lite,
web For Kids" vs vs.. şeklinde gidecek kim bilir..
Hiç doğru bulmuyorum, ve aslına bakarsanız - işin dibine kadar içinde olmama rağmen - insanlığın uygarlaşmasında bir adım daha olabileceğini düşündüğüm şey, aynı zamanda insanlıığın sonuna doğru bir adımda olabilir düşüncesi kafamdan bir türlü gitmiyor.
Çok mu karamsarım