Sedo'daki idn'lerden haberimiz. var.
Adamın biri fìx.com domainini 46 bin dolara sattı açık arttırmada ama küçük bir
sorun var. Doamin fix.com değil f ì x.com yani i yerine ì kullanılmış. Buna benzer en az 10 tane sorunlu satış oldu. vìsa.com domaini bile geçenlerde sedoda satıldı.
Bu konuda açtığım konuya bakabilirsiniz:
http://www.namepros.com/domain-name-...ains-like.html
Ben bir
domain yatırımcısıyım. IDN konusunu size şu şekilde anlatayım. Turkiye.com yerine Türkiye.com domaini kayıt edilebilir. Diğer taraftan aslında kayıt ettiğiniz
domain Türkiye.com değil ama xn--trkiye-3ya.com domainidir.
IDN çevirici burada var:
http://mct.verisign-grs.com/conversi....com&type=UTF8
Türkiye.com domaini (ü ile) geçenlerde sanırım 10 bin dolar civarı satıldı. İsterseniz bir girip bakın ne göreceksiniz. Giremezseniz
sorun değil o zaman xn--trkiye-3ya.com girmeniz lazım.
Deniliyor ki IE yeni versyonları çıkınca programcık indirmeden girmek mümkün olacak. Peki ya klavye ne olacak? Benim klavyemde ü harfi yoksa ben ne yapacağım? Yurtdışında yaşıyorsam orada bir
internet kafeye gidince veya iş yerime gidince ü harfi olmazsa ne yapacağım? xn--trkiye-3ya.com mi yazacağım? Hadi diyelim ben ü harfi için kısayol tuşlarını ezberledim peki İngiliz arkadaşım siteye girmek isterse ne olacak?
Hatta Türkiye'de yaşayan yabanılar var. Onlar da Türkçe klavye kullanmıyor. Onlar ne yapacak? İstanbul'da yabancı bir şirketle görüşmeye gitsem bize şu yaptığın siteleri göster bakalım deseler orada adamları kalşısında rezil mi olacağım?
Dağcılık.com sitesi bana ait olsa bir yurtdışı gezi yaparken kendi siteme nasıl gireceğim? Kendi sitemi yabancı birine nasıl yazıp vereceğim? xn--dagclk-s9ab şeklinde mi kullanayım?
Ben sana bir siteden bahsederken şu ismi versem yaz bir kenara desem ne dersin: ссылка.com (rusça IDN). Bunu bir kağıda yazabilir misin? İşte bizim Türkçe karakterler de anlamayana böyle Rusça gibi geliyor. Klavyede yazmayı bırak kağıda bile yazamadığın
site isimleri olacak. xn--vesaire diye yazman lazım.
Peki Turkiye.com domaini dururken Türkiye.com domaini gelince ikisi de aktif siteler olunca o zaman ne olacak? Kullanıcıların kafası karışmayacak mı? Sahte siteler artmayacak mı?
Gördüğünüz gibi IDN konusu sorunlarla dolu. Ben size bu işin hikayesini kısaca anlatayım. IDN japonca, çince vb. diller için yani alfabesi olmayan diller için düşünüldü. Onlarda alfabe yerine heceler var. Birkaç bin hece var. Kullanıcılar klavyede tuş kombinasyonları ile bu heceleri yazıyor. Yani uzakduğu dilleri için IDN çok kullanışlı. Onlar zaten takla atıyordu şimdi işleri kolay olacak. Diğer taraftan bütün diğer latin dilleri için (örneğin almancada ü ve ö var) bu IDN olayı tamamen bir
sorun yumağı oldu.
Bu işin içinde biri olarak size şu kadarını tavsiye ederim: uzak durun. Bu enayi tuzağıdır. IDN doğmadan ölmüş bir proje. Bunu acemilere süsleyip pazarlıyorlar. .mobi de aynı şekilde enayi tuzağıdır.