Konu Başlığı: (yurt disi) freelance calismak
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 16.03.2007   #2 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: (yurt disi) freelance calismak

Selamlar,

Ben tasarımcı değilim ama müşteri olarak kendime freelance çalışan ve Türkçe bilen bir flash tasarımcı bulmak istediğim zaman konuyu araştırmıştım. forum köşelerinden kendime birini bulmak yerine freelance siteleri üzerinden bulmak bana daha mantikli geliyor. En çok bilinen freelance sitelerinin listesini çıkardım ardından rating sistemlerinin güvenilirliğini inceledim. Bu konuda bir site diğerlerinden belirgin şekilde öne çıkıyor: www.guru.com. Hem ödeme sorunu ortadan kalkıyor (ödemeler guru üzerinden) hem de güven sorunu çözülüyor (müşteriler size işin sonunda dört değişik kategoriden rating veriyor). Eğer düzgün işler yaparsanız zaten ratingleriniz yüksek olur ve yeni müşteriler güvenle size iş verir.

Rating sistemi bana güvenilir geliyor çünkü kimse kendime rating vereceğim diye uydurma bir iş yaratıp o kadar ödemeyi yapamaz.

Yıllardır ebay sitesini hem ürün satın almak hem de satmak için kullanıyorum ve çok büyük bir sorun yaşamadım. freelance sitelerindeki rating sistemi bana ebay'i hatırlatıyor. Bu biraz da tarz meselesi. Ben para alışverişi yaptığım insanlarla önceden kuralları tanımlanmış ve mesafeli ilişkiler kurmayı tercih ediyorum. Örneğin guru sitesinde işin tanımının yapılması, tekliflerin verilmesi sonra müşterinin teklif verenleri inceleyip teklifler arasından seçim yapması, iş bitiminde ödeme yapılması gibi tanımlanmış aşamalar var.

Guru'da biraz dolaşırsanız orada tasarımcıların guru üzerinden yıllık kazançlarını da göreceksiniz. Yıllık 100 bin doların üzerinde para kazanan insanlar var. Ödemeler için Paypal kullanmak mümkün. Guru parayı sizin Paypal hesabınıza aktarabilir.

Gözlemlerine göre guru'da Türk'lerin sayısı çok düşük oysa Türk tasarımcıların yabancılara göre önemli bir üstünlükleri var o da Türkçe bilmeleri. Bazen Türkçe bilen bir tasarımcı gerekiyor.

Dolaşırken birkaç yerli kurumsal şirketin ismine rastladım. Sitede biraz zaman harcayıp fikir edinebilirsiniz.
erdinç şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin