Selamlar,
Ben tasarımcı değilim ama müşteri olarak kendime
freelance çalışan ve Türkçe bilen bir
flash tasarımcı bulmak istediğim zaman konuyu araştırmıştım.
forum köşelerinden kendime birini bulmak yerine
freelance siteleri üzerinden bulmak bana daha mantikli geliyor. En çok bilinen
freelance sitelerinin listesini çıkardım ardından rating sistemlerinin güvenilirliğini inceledim. Bu konuda bir
site diğerlerinden belirgin şekilde öne çıkıyor:
www.guru.com. Hem ödeme sorunu ortadan kalkıyor (ödemeler guru üzerinden) hem de güven sorunu çözülüyor (müşteriler size işin sonunda dört değişik kategoriden rating veriyor). Eğer düzgün işler yaparsanız zaten ratingleriniz yüksek olur ve yeni müşteriler güvenle size iş verir.
Rating sistemi bana güvenilir geliyor çünkü kimse kendime rating vereceğim diye uydurma bir iş yaratıp o kadar ödemeyi yapamaz.
Yıllardır ebay sitesini hem ürün satın almak hem de satmak için kullanıyorum ve çok büyük bir
sorun yaşamadım.
freelance sitelerindeki rating sistemi bana ebay'i hatırlatıyor. Bu biraz da tarz meselesi. Ben para alış
verişi yaptığım insanlarla önceden kuralları tanımlanmış ve mesafeli ilişkiler kurmayı tercih ediyorum. Örneğin guru sitesinde işin tanımının yapılması, tekliflerin verilmesi sonra müşterinin teklif verenleri inceleyip teklifler arasından seçim yapması, iş bitiminde ödeme yapılması gibi tanımlanmış aşamalar var.
Guru'da biraz dolaşırsanız orada tasarımcıların guru üzerinden yıllık kazançlarını da göreceksiniz. Yıllık 100 bin doların üzerinde para kazanan insanlar var. Ödemeler için
Paypal kullanmak mümkün. Guru parayı sizin
Paypal hesabınıza aktarabilir.
Gözlemlerine göre guru'da Türk'lerin sayısı çok düşük oysa Türk tasarımcıların yabancılara göre önemli bir üstünlükleri var o da Türkçe bilmeleri. Bazen Türkçe bilen bir tasarımcı gerekiyor.
Dolaşırken birkaç yerli
kurumsal şirketin ismine rastladım. Sitede biraz zaman harcayıp fikir edinebilirsiniz.