Almış olduğunuz VPS hesabınızın diğer özelliklerinden ve en önemlisi işletim sistemi ve sitelerinizi hangi dille hazırlayacağınızdan bahsetmemişsiniz.
Aslında neden VPS hesabı aldığınızı, normal bir
hosting paketi almadığınızı anlatırsanız VPS i alma nedenizle ilgili olarak neler yapabileceğiniz üzerinde konuşulabilir.
Zamanında ben de Linux VPS almıştım, alma nedenlerim şöyle idi:
1.
PHP ve Apache nin tüm konfigürasyonunu kendim yapmak, domainleri sub domainleri kendim ayarlayabilmek
2. Database konusunda istediğim versiyonlarda istediğim database i kullanabilmek
3. Bash scriptler ile hazırlayacağım sitelerle ilgili bazı arkaplan işlemlerini sürekli tekrarlamak, cron ile bu işlemleri otomatik hale getirmek.
4. Sunucu loglarına direkt erişim sağlamak, bu logları yedeklemek.
5. İstediğim istatistik aracını kurmak (awstats, webalizer, vs)
6. Subversion deposu kurarak her yerden kodlarıma ulaşabilmek ve kodlarım versiyonlanmasını sağlamak. Aynı projede beraber çalıştığım arkadaşlarım ile kolaylıkla kodları paylaşabilmek ve tek bir kod yığını üzerinde güvenle çalışabilmek.
7.
mail sunucusuna Clamav, SpamAssassin gibi uygulamaları kurarak spam maillerin çoğundan ve virüslü maillerden kurtulmak.
8. Sınırsız
mail hesabı, sınırsız
domain, sub
domain gibi özelliklerden faydalanmak.
9. Sunucunun yükünü takip etmek (load).
10. Sitelere yapılan saldırılar konusunda daha rahat önlemler alabilmek, gerektiğinde loglama yapabilmek,
PHP safe mode kullanabilmek, vs
11.
web sunucusu üzerine istediğim performans artırıcı uygulamaları kurabilmek
12. Ruby, Python, Java gibi dillerle çalışabilmek, bu dillerle hazırlayacağım siteleri ya da alt yapıları host edebilmek. İstediğim dilleri kullanabilmek, hem de istediğim versiyonda kullanabilmek.
13. DNS yönetimini tamamen kendim yapabilmek, DNS sunucum üzerinden domainlerimi kendi NS sunucuma yönlendirmek ve Whois kayıtlarında
hosting firmalarının NS sunucu isimlerinin görüntülenmesini engellemek
14. Subversion ile çalıştığım sürece sitelerimi yayınlamanın birkaç konsol komutu ile halledilebilir olması, FTP ye ihtiyaç duymamak.
Bunlar şu anda aklıma gelen -bence- Linux bir VPS in iyi yönlerinden bazıları. Ancak gerçekten bir sanal sunucu kiralamış iseniz zaman alan yanları da yok değil. Örneğin; DNS Sunucusu,
mail Sunucusu,
web Sunucusu ve tüm diğer ayarları kendi başınıza yapmanız gerekecektir. Ayrıca eğer konsol (komut satırı, Türkçe'de ne denirse) kullanımına, SSH a yabancı iseniz bir
hosting yönetim paneli kurmanız gerekir (VHCS, ISPConfig ücretsiz olanlara örnektir).
Eğer windows bir VPS kiralamış iseniz, Windows VPS kullanmış birisi deneyimlerini anlatırsa daha iyi olur. Sunucu olarak çok nadir Windows ile işim olmuştur.
Ancak VPS inizin alanı kadar, size ayrılan işlemci kullanımının ve ayrılan RAM in ne kadar olduğunun da önemli olduğunu belirtmeliyim. Ayrıca Linux ise, VPS in nasıl yapılandırıldığı da çok önem kazanıyor, bazı VPS lerde /dev dizinine ulaşılamadığı için DNS sunucusu kurmak için Bind
programını tekrar derlemek gerekebiliyor.
Kolay gelsin