Alıntı:
Gökdeniz tarafından gönderilen mesaj:
Önce düzgün yazmak gereklidir grafik tasarımda.Hele bide tipografiye de giriceksen,vay haline...
Kullandığın herhangi bi program olabilir.Hiç bir önemi yok.Paint bile kullanabilirsin. Photoshop'ta hangi filter'ı kullandığın / indesign'da sayfa tasarımını nası yaptığın / illustrator veya Freehand'de tooları çok iyi bilmen,iyi bi tasarımcı olduğun anlamına gelmez.Bunları aklından çıkar bi kere.
|
Katılıyorum.
Ek olarak ise şunu belirtmek isterim; bence iyi bir tasarımcı belli donanımlara sahip olmalıdır..
Yaratıcı fikirler bulup bunu görsel bir şekilde sunabilmek gibi.
Yani öncelikle, "Ben yeteri kadar yaratıcı birimiyim?" gibi bir soruyu kendine sorabilmeli bir insan. Tabii bunun cevabı hemen "evet, öyleyim" gibi basit bir cevap olmamalı. Önce birkaç çalışma yapılmalı, ardından yapılan çalışmalar profesyonel piyasadaki benzerleriyle karşılaştırılıp sorgulanmalı.. Yine ardından zevkine ve beğenisine güvendiğiniz birkaç kişiden görüşler alınmalı. Eğer varılan sonuç kişi için tatmin edicisiyse, ne ala.. Bu yola baş koymak, profesyonel meslek olarak seçmek için işe koyulma zamanıdır.. Ama varılan sonuç kişi için yeteri kadar tatmin edici değilse, hiç bulaşmamak en iyisidir sanırım.. Çünkü ciddi anlamda zor ve çeşitli sorunlarla dolu bir meslektir bu.
İşin beyinsel kısmı (fikir, düşünce, yaratıcılık)
görsel kısmı (tasarımı, yapısı, renkleri, sunumu)
fiziksel kısmı (maketi, renk ayrımı, matbaası)
..cidden zor
Photoshop, Freehand,
illustrator vs. en nihayetinde programdır bunlar, öğrenilir.. Ama yaratıcılık, görsel zevk gibi şeylerin öğrenilecek bir tarafı yok maalesef.
Kişisel not:
Bir ajansta çalışırken hatırlıyorumda, yaratıcı yönetmenim (kreatif direktörüm) 50 tane antetli kağıdı üst üste koyarak maket bıçağıyla katır kutur kesip düzeltirken, ben 5 tanesini koyup kesmek için ne terler dökmüştüm. Zaten hemen akabinde bu işin bana göre olmadığını anlayarak "
web"e doğru paralel bir geçiş yaptım
site arayüzleri tasarlıyorum, Flashla uğraşıyorum, proje geliştiriyorum, çektiğim fotoğraflar oluyor bazen, onları sitelere uyarlıyorum.. Ne baskı derdi var, ne maket bıçağı, ne birşey.. Rahat rahat çalışıyorum.