Konu Başlığı: domain piyasası
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 05.06.2007   #2 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: domain piyasası

Alıntı:
domain piyasası beni çok heyecanlandırıyor ve bu işe yoğunlaşmak istiyorum.
İlk başlarda dikkatli olmanızı öneriyorum. Domaincilik çok ilginç bir meslek. Alışkanlık yapıyor. Gördüğünüz her domaini kaydetmek istiyorsunuz. Bu işe girenler daha ne olduğunu anlamadan 30 tane kötü ismi kaydetmiş oluyor.

Alıntı:
Türkçe domain piyasası ne alemde?
Berbat durumda. Kimse site kurmak için domaine iyi para verip almıyor. Park geliri olan domainler park geliri ile orantılı şekilde fiyatlandırılıyor. Örneğin ayda 20 dolar kazan bir domain en az bunun 60 katı, yani 1200 dolara satılıyor. Çoğu zaman aylık park gelirinin 100 katını isteyenler oluyor.

Bugün TeknolojiOkulu.com isimli domainin boşa düştüğünü fark ettim. Aklımda bu domainin olası kullanımları dolaşıyor. Başka bir konuyu düşünürken kafamda tekrar aynı konulara dönüyorum. Bir taraftan domaini kaydetmek istiyorum çünkü güçlü bir isim ama diğer tarartan Türkçe domain piyasasının daha çok uzun yıllar yerlerde sürüneceğini bildiğim için tereddüt ediyorum. Sonuçta vazgeçtim ve boştaki domainler bölümünde yayınladım: http://www.isimonline.com/bos_domainler.htm Bu tür isimleri burada yayınlayınca en azından kafamı kurcalamasından kurtulmuş oluyorum.

Neredeyse her gün buna benzer domainler kafamda dolanıyor. Birkaç gün önce ElektronikMuzik.com domaini boşa düştü. Onu kaydettim ama sonra vazgeçtim. Gidip kaydı iptal ettim. Bu da çok güçlü bir domain ama dediğim gibi piyasası yok henüz.

Benzer bir örnek GrafikDunyasi.com domaini ile oldu. Güzel bir domain ve olası kullanımları kafanızda canlandırabiliyorsunuz. Bunu da boştaki domainler bölümünde yayınladım ama aradan birkaç saat geçtikten sonra gidip kendim aldım.

Bu akşam TeknikCeviri.com domaininin açık arttırması vardı. Arttırmaya katılmak için 60 dolar ile giriş yapmak gerekiyor. Sonradan katılma şansınız yok. Aslında çok güzel bir alan adı ama yine piyasanın kötü olması beni vazgeçirdi. Sonradan pişman oldum.

Türkçe domain piyasası hakkında fikir vermek için son zamanda yapılan şu satışlardan örnek gösterebilirim:
yilmazguney com $362 , snapnames açık arttırması, 25 şubat 2007, başka bir arkadaş aldı
turkcepop com $215, snapnames açık arttırması, 23 mayıs 2007, nokta domain ile kapıştık. Onlarda kaldı.
popmuzik com $499, tdnam açık arttırması, 19 şubat 2007, çok kişi katıldı. domain bende kaldı.

Alıntı:
nokta com uzantısının bu konudaki ezici üstünlüğü malumunuz, benim merak ettiğim ise nokta net veya org un ne derece dikkate alındığı.
.org sadece bazı yerli firmalarda ucuz olduğu için kaydediliyor. Bazı genç arkadaşlar 1-2 ytl'ye bunlardan 20 alıp sonra satmaya çalışıyorlar. Bazen 5-10 ytl arasına sattıkları oluyor. .org tamamen ölü bir uzantıdır. Ticari amacı olmayan hayır kurumlarının uzantısı bu.

com dışındaki uzantıların değerine bu yazıda biraz değindim. Orada .net'in değerini com'un yüzde 10'u olarak yazınca bazı forumlar, "olur mu öyle şey" gibi yorunlar aldım. Aslında %10 bile fazla. Sex.net 454 bin dolara satıldı. sex.com ise 12 milyon dolara satıldı. Oran olarak %4 yapıyor. Orta kalitedeki domainlerde yine benzer oranlar çıkıyor.

Alıntı:
nokta net e yatırım yapmak ne derece doğru?
İleriye yönelik bir yatırım olarak çok kaliteli isimler bulabilirseniz düşünebilirsiniz. Diğer taraftan .com'da ileriye dönük iyi bir yatırım olur, üstelik çok daha iyi.
Elimde birkaç .net uzantılı kaliteli domain var. Örneğin mitoloji-net, papagan-net, sarisin-net, sizofren-net domainleri bende ama çok ucu fiyatlara alıcı bulamıyorum. Bu domainler park geliri de getirmiyor. Dolayısı ile öylece duruyor. Eğer nokta com versyonları bende olsaydı zaten satmayı bile düşünmezdim. En kaliteli isimlerimi satılığa çıkarmıyorum. O bahsettiğim boştaki domainler listesine bakarsanız ilk yayınladığım domainlerden birinin hemsire.net olduğunu göreceksiniz. Bu domain boştaydı ve kayıt ettirmedim çünkü piyasa kötü durumda.

Alıntı:
tescilli markanın domain'ini kaydettiğimizde ne gibi sorunlar yaşarız.
domain elinizden alınır. İsminiz wipo.int sitesinde yayınlanır. Kötü bir ün yapmış olursunuz. istikbal-com örneğini okumanızı öneriyorum.

Alıntı:
Örnek vermek gerekirse cocacolazero.net şeklinde bir domain kaydettim, coca cola nın yeni bir ürünü, ama mesela sedo ya park etmeye teşebbüs ettiğimde tescilli marka olduğu için kabul edilmedi.
Bu tür domainler almanızı önermiyorum.

Şu an yatırım domaini olarak en uygun domainler LLLL.com şeklinde CVCV olan domainler. Yani 4 harfli, sessiz-sesli-sessiz-sesli harf şeklinde olan domainler. Örnek vermek gerekirse sedo.com ve pogo.com bu kategori için en mükemmel örneklerdir. Söylenmesi kolay, kısa ve markalaştırılabilir isimler bunlar.

İkinci el piyasasından bu domainleri 500-1500 dolar arası alabilirseniz iyi bir yatırım kabul edilebilir. Domaine göre (telaffuzun kolay olmasına göre) piyasa değeri 10 bin dolara yaklaşıyor. Luci.com bu günlerde 8500 dolar civarında namepros.com forumunda satıldı. Yatırım domaini olarak bu kategoridekileri öneriyorum ancak şunu unutmayın ki bunlarda park geliri olmaz.

Sizin iyi bir domainci olmak için elinizdeki en güçlü koz web tasarımından anlamanız. Domaincilerin çoğu, ben de buna dahilim, bu konuda eksik kalıyor.

web tasarımından anlayan ve domain konusuyla ilgili arkadaşlarla ortak çalışabiliriz. Kendime ortak arıyorum. İlgilenen arkadaşlar kişisel mesaj yazabilirler. Ben domain alanında iyiyim ama tasarım alanında, flash hariç, pek iyi değilim.

Saygılar
Erdinç
erdinç şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin