Konu Başlığı: domain piyasası
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 05.06.2007   #5 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: domain piyasası

Alıntı:
Komplo tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Erdinç merhaba,
Bu boşta olan domainleri gösteren genel bir site var mı? Yani sen bu boşta olan domainleri tek tek bulmadın sanırım Bu bahsettiğim genel bir siteden mi seçtin?
http://www.isimonline.com/bos_domainler.htm
Bunlar benim araştırıp bulduğum domainlerdir. Başka bir siteden alınmadı. Başka yerden alıp kopyalamak benim tarzım değil.
Bu domainleri nasıl buluyorsun derseniz, elimde aylar boyunca uğraşarak hazırladığım bir liste var. Bu yaklaşık 80 bin kelimelik bir domain listesi. Bu benim "takip ettiklerim" olarak adlandırdığım liste. Yani bu domainlerden herhangi biri boşa düştüğü an benim haberim oluyor. İşte o boşa düşen domainleri gözden geçirip seçtiklerimi alıyorum, seçmediklerimi de siteye yazıyorum.

Örneğin dün gece, takip ettiğim iki domain boşa düştü. Bunlar istanbularts-com ve turkcepopmuzik-com domainleriydi. İstanbularts domainini beğenmeyip dün gece siteye koydum. Diğer domaini ise kayıt ettirdim. Şu an trafiği ölçüyorum. Büyük ihtimalle onu da geri bırakacağım. Bırakınca listeye ekleyeceğim.

Haftada 300 bin tane domain boşa düşüyor. Yaptığım işlem bu 300 bin domaini 80 binlik listemle karşılaştırıp çakışan isimleri yakın takibe almak. Elbette bu işlemleri manuel olarak teker teker yapamazsın. bilgisayar ortamında yapılıyor kontroller.

Düşen domainler dışında sözlük çalışması yaparak bulduğum isimler var. Zaten yayınladığım listede fark ettiysen alfabetik sırayla giden nokta net uzantılı isimler var. Onları sözlük çalışması yaparak buldum.

Alıntı:
T.M.R tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Türkiye'de yaşadığım için yurtdışına domain satmak, parasını alma açısından zor bir iş. Mesela ingilizce bir domain için alıcı buldum diyelim. Namacheap den veya eBay den veya başka bir site üzerinden satışı yaptık. Peki parasını nasıl alacağız? Genelde para transferleri Paypal üzerinden yapılıyor, ancak Paypal Türkiye'ye ödeme yapmıyor. domain satışından kazandığım para hangi siteden yapıldıysa o sitenin hesabında duruyor. Hesaptaki parayı nasıl alabiliriz?

Sanıyorum bunun tek yolu yurtdışında bir bankadan hesap açtırmak ve önce o bankaya transfer edip sonra Türkiye'deki bankaya getirmek. Ama herkesin yurtdışında bir hesap açma şansı veya oralarda bir tanıdığı yok.. Varsa uygun bir çözüm önerisi, cankulağıyla dinlemek isterim..
Öncelikle ebay domain satışı için riskli bir yerdir. Paypal sizi satıcı olarak chargeback durumunda korumaz. Kısaca hem domaini hem parayı kaybedersiniz. Ebay de satıp Paypal yerine ödeme kabulu için escrow kullanmak mümkün ancak onu sadece 500 dolar üzeri işlemlerde tavsiye ederim.

Bu konu hakkında bilmeniz gerekenler şunlar:
1. Türkiyeden Paypal hesabı olanlar ödeme kabul edebiliyorlar ancak parayı Paypal sistemi dışına çıkaramıyorlar. Yani Paypal'e gelen parayı başka bir yerde haracayabilirisn. Diğer taraftan geçici olarak Türkiye'den açılan Paypal hesapları ödeme kabul etmeye kapatıldı. Bu geçici bir durum. Birkaç hafta sonra yine eskisine dönebilir. O nedenle şu an için Paypal konusunu geçelim.

2. Namecheap sitesinde bulunan domaini namecheap üzerinden satışa çıkarabilirsiniz. Alıcı ödemeyi yapıyor, para sizin hesabınıza yatıyor ve domain alıcıya iletiliyor. Bu işlemler anında ve otomatik olarak yapılıyor. Bunu yapabilmek için Paypal olması şartı yok. Para sizin namecheap hesabınıza yatıyor. İsterseniz o parayla başka doaminler kayıt edebilirsiniz veya namecheap'ta satışta olan domainlerden alabilirsiniz. Ayrıca gireceğiniz herhangi bir Paypal hesabına aktarma şansınız var ama dediim gibi bu şart değil.

3. escrow.com kullanabilirsiniz. Normal banka hesabına iban numarası ile transfer mümkün olması gerekir. https://www.escrow.com/solutions/domain_name/index.asp
Escrow.com çok bilinen ve saygın bir kurumdur. Kesinlikle tavsiye ederim. Ben şu an alıcı olarak kullanıyorum.
erdinç şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin