Selamlar Komplo,
Rahat olun dostum, sizi eleştirmek gibi bir amacım yoktu. Sadece konuya açıklık getirmeye çalıştım.
T.M.R,
Escrow ile şu ana kadar sadece bir defa çalıştım. O işlem henüz devam ediyor. Onda da alıcıyım. Türk bankalarına banka havalesi sorunsuzca oluyor mu emin değilim ancak aşağıda verdiğim bir linkte uluslararası banka havalesi için 40 dolar masraf alınır diyor. Eğer düzgün çalışıyorsa bu iyi bir seçenek. Ayrıca escrow.com Türkiye'yi çalıştığı ülkeler arasında kabul eden bir kurum. Kabul edilmeyen ülkeler
bu sayfada listelenmiş. Bence banka havalesinin düzgün çalışması yüksek bir ihtimal.
domain piyasasında yüksek miktarlı satışlar için escrow kullanılıyor. Yani namepros.com forumunda iki domainci bir alış
veriş yaptığı zaman neredeyse her zaman küçük miktarlı alış
verişlerde
Paypal ve büyük miktarlı alış
verişlerde (500 dolar üzeri) escrow kullanılıyor. Escrow alıcıya güvence getiriyor çünkü alıcı parayı escrow'a gönderiyor, escrow transfer işlemini izliyor sonra parayı satıcıya iletiyor.
Eğer satış işlemini sedo'da yaparsanız sedo %10 alıyor. Şu ana kadar sedo'da 6 tane satış yaptım. İşlemler ortalama 25-30 gün arası sürüyor. Namecheap'da şu ana kadar 48 satış yaptım. İşlemler anında oluyor ancak onlar da %10 kesiliyor.
Seçenekleri özetlemek gerekirse:
Namecheap.com- Avantavları:
- Transferin anında olması
- Sizi uğraştırmıyor. Alıcı ödemeyi yaptığı an domain sizin hesabınızdan alınıyor, para hesabınıza yatıyor. Gerçi 10 günlük güvenlik süresince o parayı kullanamıyorsunuz ancak işlemler son derece rahat oluyor. Bir akşam eve geldiğimde bir de baktaım 24 tane domainim satılmış. Bir tek işlem bile yapmam gerekmedi. Herşey otomatik oluyor.
- Domaini satışa çıkarma işlemi namecheap sistemine entegre edilmiş kullanıcı menülerinden yapılıyor. Yani nameserver ayarı yaptığınız aynı menüde bir tuşa tıklayıp o domaini satışa çıkarıyorsunuz.
- Alıcı domaini anında alıp kullanmaya başladığı için memnun oluyor.
- Türkiye'deki kredi kartları burada geçiyor. Bunu İş Bankası kredi kartı ile kendim denedim.
Dezavantajları
- Satışlar üst limit olarak domain başına 250 dolar ile sınırlı.
- Sadece namecheap'ta bulunan domaini satabilirsiniz.
- Yapılan ödemelerden %10'luk kesinti alınıyor.
- Parayı aktarabileceğiniz Paypal hesabınız olsa bile bir de Paypal sizden ayrıca kesinti yapacak. Paypal, başkasına ödeme yaparken sizden komisyon almıyor ancak size yapılan ödemelerde alıyor. Yani toplamda %15'e yaklaşan komisyonlar ödeyeceksiniz üstelik ödeme kabul edebileceğiniz bir Paypal hesabı olması şartı ile.
- Paypal hesabınız yoksa o parayı namecheap'ta (yeni domainler kaydetmek için) harcama dışında başka bir seçeneğiniz yok, ancak
- Çek ile parayı aktarma imkanı olabilir. Bu konuyu denemedim. Çek konusunda namecheap sitesinde fazla bir açıklama yok. Sadece adres girişi yapabileceğiniz bir pencere var. Birinci sınıf posta ile çeki göndereceğiz diyorlar.
Bana kalırsa namecheap sistemini parayı dışarı aktaracağınız uygun bir sistem olarak düşünmeyin. Namecheap bunun tersi için daha uygun. Şöyle düşünün, "9 dolar ile başlayıp kendime binlerce dolarlık bir
domain portföyü oluşturmak isteseydim nereden başlamam iyi olurdu?" Bunun tek cevabı namecheap'tir.
Kendinize bir hesap açın. Güncel
namecheap kuponu ile 8 dolara bir
domain alın. Onu satıp gelen parayla başka domainler alın. İyi bir domainci iseniz Namecheap'taki hesabınız başka hiç para yatırmadan sürekli büyümesi lazım.
Bir domaini 200 dolara Türkiyeden birine satmış olsanız o kişi size parayı banka havalesi ile gönderebilir ancak işlemler çok hızlı olmaz. Alıcının bankaya gitmesi veya bankamatik ile işlemi yapması gerekir. Ayrıca alıcı size güvenmesi lazım. Sonuçta alacağından kesin emin olmadığı bir ürün için size para gönderiyor. Onun dışında bir diğer problem de satıcı olarak sizin kişisel bilgilerinizi, örneğin banka hesap numarası, isim soyisim gibi bilgileri tanımadığınız biriyle paylaşmanız gerekiyor. Diğer taraftan alıcının kredi kartı varsa namecheap hem güven problemini ortadan kaldırıyor hem de işlem hızını arttırıyor.
Bunun için alıcıyı basitçe satış sayfasına yönlendirin. Örnek bir satış sayfası
şu şekilde oluyor. (Bu link öldüğünde isimonline.com sitesini açıp soldaki listeden herhangi bir domainin üzerine tıklayın). Hatta isimonline.com sitesinde alış
veriş işlemini açıklayan iki tane
video var. Onları da alıcıya izletebilirsiniz. Alıcı kredi kartı ile size değil namecheap şirketine ödeme yapıyor ve
domain transferi anında oluyor.
Sedo.com- Avantavları:
- Domaini hem sedo'da park edip hem de sedo'da satışa sunabiliyorsunuz.
- Paypal dışında parayı aktarma seçeneği olarak hesaba havale seçeneği var. Ancak bunu birinin deneyip görmesi lazım. Bu konuda iban numarasından bahsetmiş, ayrı bir komisyon alınmıyor demiş ama işlemler Türkiye'deki bankalar ile sorunsuz yapılıyor mu belli değil.
Dezavantajları:
- Satışlar ortalama 30 gün sürüyor.
- %10 komisyon alıyorlar.
- %10 komisyon sadece bazı uzantılar için geçerli.
Sedo'nun yavaşlığı insanı sinir ediyor. Örneğin namecheap'ta 10 gün boyunca parayı kullanamasınız bile paranın hesapta bekletiltiğini görebiliyorsunuz. Can sıkıcı bir bekleme değil. Transfer zaten yapılmış, bitmiş oluyor. Tabii ödemede problem çıkarsa domaini alıcının hesabından geri alıp tekrar sizin hesabınıza koyuyorlar ve domainin namecheap sistemi dışına çıkarılmasını önlüyorlar. O nedenle rahatsınız. Oysa sedo'da sürekli müşteri temsilcisi ile emailleşiyorsunuz. Ödemeyi bekliyoruz diyor, transfer kodunu gönderin diyor,
domain kilidini açın diyor, tamam ben şimdi bunu alıcıya ilettim diyor, alıcı işlemi neredeyse başlatacak diyor,... Bu emailleşmeler uzadıkça uzuyor. Bir
domain satışı için 8 defa email göndermek ve 30 gün beklemek sedo için çok normal.
Hatta müşteri temsilciniz kötü çıkarsa bir aydan uzun süren işlemler oluyor. Sedo'da müşteri temsilcileri emaillere isimlerini de yazıyorlar. Namepros forumunda hangi müşteri temsilcisi nasıldır konularında yorum yazıları (daha doğrusu küfürleşmeler) bulmak mümkün. 4 ay süren satışlar var. Haliyle domainciler bu konuda tepki gösteriyorlar.
Sedo park etmek için iyi bir yer ancak satışlarda çok sabırlı olmanız lazım.
Escrow.com- Avantavları:
- Komisyon oranı düşün. 500 dolar için 25 dolar %5 yapıyor. Miktar arttıkça komisyon oranı azalıyor. Örneğin 1000 dolar veya 2000 dolar için oran %3.25'e denk geliyor.
- Zaten %5 altında olan komisyonu farklı şekillerde yönlendirmek mümkün. Bu konudaki menü çok kullanışlı hazırlanmış. Buna göre,
a. bütün komisyonu alıcı ödeyebilir
b. bütün komisyonu satıcı ödeyebilir
c. komisyon alıcı ve satıcı arasında 50/50 paylaştırılabilir. Hangisini seçeceğiniz konusunda önceden alıcı ile görüşmeniz lazım.
- Escrow domain konusunu anlıyor. Sadece domain işlemleri için özel kullanıcıları menüleri oluşturmuşlar.
- Alıcıların satıcıya güvenip henüz ortada bir ürün yokken para gödermesi riskli bir durum. O nedenle alıcı ödemeyi escrow şirketine yapıyor. Escrow domain transferini izliyor. Sonra parayı satıcıya aktarıyor. Alıcılar domain konusuna yabancı olsalar bile bu aşamaları açıklayınca olayı anlıyorlar.
- Escrow ile herşeyi satabilirsiniz.
- Escrow.com domain işiylşe uğraşmayan ama otomobil, emlak, elektron eşya veya başka ürünler alıp satan kişilerin tanıdıkları bir firma. Yüksek miktarlı para aktarımları için en önde gelen şirket diyebiliriz.
- Escrow ebay satışları için kullanılabilir. Ebay'de satarken ödeme için escrow kabul ediyorum diye belirtebilirsiniz.
- İşlemler hızlı oluyor. Ortalama bir satış 5-7 gün arasında tamamlanıyor.
Dezavantajları:
- Paypal kullanılabilmesi için hem alıcı hem de satıcı ABD'de yaşıyor olması lazım. O nedenle Paypal'i unutun.
- Alıcı kredi kartı ile ödeme yaparken kredi kartının ön yüzünü ve imzasını fakslaması isteniyor.
- Alıcı banka havalesi ile ödeme yaparsa, ABD bankasına para aktarma işlemi için kendi bankası ondan iyi bir komisyon alabilir.
- Satıcının parayı kabul etmesi konusunda genel yöntem posta yoluyla çek gönderilmesi. Ancak bunu deneyip görmek lazım. Daha önce Google tarafından gönderilen çeklerin Türkiye'deki bankaların kafalarını karıştırdığı görülmüştür. Yerli bankalar yabancı çekleri ciro etmeyi kabul etmeyebilirler veya komisyon alabilirler. Çek konusu açıkçası bana yavaş ve sorunlu görünüyor.
- Alıcı için çek dışında banka hesabına havale kabul etmesi de mümkün ancak bu ayrıca 40 dolar masraf getiriyor. Eğer sorunsuz çalışıyorsa bu aslında iyi bir seçenek.
1000 dolarlı bir satış yapınca 33 dolar komisyon +40 kolar havale masrafı ödeyeceksiniz. Yani %7.3. Komisyonu paylaşırsanız 16+40=56 yapar yani %5.6.
2000 dolarlık bir işlemde 62 dolar komisyon + 40 dolar havale masrafı yani 102 dolar masraf çıkıyor. Yaklaşık %5 Yapıyor. Komisyonu eşit şekilde paylaşırsanız 32+40=72 dolar (%3.6) olur. Komisyonu alıcıya yüklerseniz sadece 40 dolar yani %2 ile kurtarmak mümkün.
En düşük oranlar escrow seçeneğinde var ancak banka havalesinin uygulamada nasıl çalıştığını kontrol etmek lazım. Türk bankalarında hesabı olan herkesin uluslararası bir banka hesap numarası (iban numarası) var.