alışkanlık yaptığı kesin. nasıl ki bir fotoğrafçının gözü sürekli kadraj düşünüyorsa, artık insanların konuşmalarından kelimeler kapıp acaba com'u net'i boşta mıdır diye merak eder oldum :)
park gelirinden para kazanmayı zaten hiç ummuyordum. çünkü sallıyorum
Istanbul.com gibi bir
domain'e sahip olmadan bunun çok zor olacağını düşünüyorum. bu yüzden ancak
domain'lerin satılarak para kazanabileceğini tahmin etmiştim.
net'e yatırım yapma meselesi ise şöyle. ciddi anlamda boşta com
domain yok. com
domain kapmak için düşecek
domain'leri takip etmekten başka çare yok. bu hiç eğlenceli değil :)
öte yandan net'te çok güzel boş
domain'ler olduğunu gördüm ve biraz da acemilikten birkaç tanesini kendimi tutamayıp aldım. hatta info
domain'ler bile çok fazla göz kırpmaya başladı. ben açıkçası net
domain'lerin bu kadar değersiz olabileceğini hiç tahmin etmiyordum. çünkü yaygın olarak kullanımda. hatta org da öyle.
hiç değilse yakın bir gelecekte değerlerinin daha artabileceğini düşünmüştüm. hani tıpkı 0532 li numaralar tükendiği için 0533 lerin hatta 0534 lerin kullanılmaya başlanması ve bir zaman sonra artık insanların bunu yadırgamaması gibi. bunun bir de uzak geleceği var. bundan 10 sene evvel şu an milyon dolar eden pek çok com
domain boştaydı ama eminim almaya tenezzül etmezdik. aynı şeyin bir 10 sene sonra net veya org için geçerliö olması bana o kadar da olanaksız gibi görünmemişti, aslında hala da tam görünmüyor. birkaç sağlam net ve org'u bir kenara koymakta fayda görüyorum.
türkçe
domain piyasası hakkında da benzer fikirlerim var. mesela verdiğiniz turkcepop.com örneğindeki $215 dolar insnaın hevesini kırıyor. sonuçta böyle
domain kırk yılda bir ele geçer ve fiyat da böyle olunca, bu işin asla bir meslek kadar para kazandıramayacağı gibi bir izlenim doğuyor. ama gelecekte işler değişebilir.
başta erdinç olmak üzere verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
şu anda aklıma gelen 2 soru daha var:
- düşen
domain'leri, tıpkı erdinç'in isimonline sitesinde yaptığı bölüm gibi takip edebileceğimiz hangi siteler var?
-
domain kaydedip sonradan vazgeçmek nasıl oluyor? yani parasını ödemiş olmuyor muyuz zaten?