Konu Başlığı: domain piyasası
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 22.07.2007   #35 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: domain piyasası

Oky,

cvcv.net sözlükte geçen bir kelime değilse o zaman fiyatı 20-50 dolar arası oluyor. Özellikle cvcv ve vcvc gibi kombinasyonların tahmin etmediğin bir dilde anlamı olan bir kelime olma ihtimali var. Bütün dilleri aynı anda aratan bir sözlüğü burada bulabilirsin.

vcvc.net biraz daha düşük olur. 10 dolar ile 30 dolar arası piyasa fiyatı.

Bu konuya girmişken nokta com piyasasını tekrar belirtmekte fayda var.
cvcv.com fiyatları 1500-2500 dolar arası
vcvc.com fiyatları 1000-2000 dolar arası

cvcv.com konusunda en güvenilir kaynak sedo açık arttırmalarıdır.

Tarkanb,
Alıntı:
1- ''.eu'' ve ''.ws'' uzantılı domainler hakkında düşünceleriniz nelerdir ?
2-Arasında tire (-) işareti olan domain almak mantıklı mıdır, yani işe yarar mı?
3-Almanca olan bir kelimeyi ''.de'' olarak mı yoksa ''.com'' uzantılı olarak mı almak daha faydalı olur ?
1. Kesinlikle uzak durmanı öneriyorum. Acemi domaincilerin en çok yaptıkları hata nokta com dışında başka uzantılarla uğraşmaları. Nokta net bile almayın. Türkçede nokta net tutuluyor ancak Türkçe domain piyasası zaten ölü durumda. Jenerik Türkçe nokta net olabilir ancak onu da bulamazsınız. Kısaca söylemek gerekirse sadece nokta com alın yoksa bu işe girenlerin yüzde 80'i gibi siz de zarar edeceksiniz.

2. Arasında tire olması bir domaine çok değer kaybettirir. Tire olmayan domaine göre değeri %5 ile %10 arasında olur.

3. Almanlar daha çok nokta .de tercih ediyor. İkisi arasında seçim yapma imkanı varsa Almanca domainler için her zaman nokta de tercih edilmeli.

Bunların dışında acemilere tavsiyem Türkçe karakterlerden uzak durmaları. Kesinlikle Türkçe karakterli domainlere hiç dokunmayın.

Ugursamsa,
Aldığın domainleri forumlarda yazmakta herhangi bir sakınca yok. Asıl mesele sorun yaratıcı domainler almamak. Jenerik domainlerle ilgilenmeni öneriyorum. Herhangi bir markayı veya şirketi düşünerek domain almanı önermem.

domain konusu çok araştırma gerektiren bir konu. Bu araştırmalar için işe yarar yöntemler geliştirmek ve işe yarar bilgisayar programları kullanmak gerekiyor. Bu konuda çok ayrıntıya girmek istemiyorum çünkü çok ayrıntıya girip kişisel yöntemleri ele vermek işime gelmez. Bazı genel bilgiler verebilirim.

Öncelikle sözlük çalışması yapmalısın. Sözlük ile ne kadar uğraşırsan o kadar faydasını görürsünüz. Özellikle iki kelimelik domain ifadeleri konusunda çalışmanı öneriyorum.

Alıntı:
Bu düşen 300.000 domainin adreslerini nereden buluyorsunuz?
İşte buradan buluyorum. Bu listelerle uğraştıkça olayın teknik ve araştırmacılık yönünü daha iyi anlayabilirsin.

Bu başlık altında en son 8 haziranda yazmışım. O zamandan beri Türkçe domain piyasasında gerçekleşen önemli bir satışı daha bildirmek istiyorum:

melodi.net 28 haziranda snapnames.com sitesinde açık arttırma ile 1350 dolara satıldı. Arttırmaya 21 kişi katıldı ve sonuçta nokta domain kazandı. Hatırlarsanız turkcepop.com açık arttırmasını da onlar kazandı diye bahsetmiştim önceden. Nokta domain (nokta.com, bilgi.com vb. domainlerin sahibi) yurtdışında yerleşik bir firma ve Türkçe domainlere ciddi anlamda yatırım yapıyorlar.

Ben böyle snapnames'ten konuştukça artık orada daha çok rakiple karşılaşacağım demektir. Sağlık olsun.

Dediğim gibi, bakacağınız yer snapnames, yalnız araştırmayı kendiniz yapmanız lazım. Kimse önceden gelip de size, yakında melodi.net'in açık arttırması yapılacak, aman kaçırma diye haber vermez. Zaten siz de böyle bir domain bulunca açık arttırma bitmeden önce bahsetmek istemeyeceksiniz.

Mesaj erdinç tarafından 22.07.2007 (03:34) yeniden düzenlendi..
erdinç şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin