Öneri 1:
Zoque forumunda bazi bölümleri eksikliği görüldüğünü düşünüyrum. Zaman zaman ufak işler için birini bulmam gerekiyor ancak forumda ilan verebileceğim istediğim gibi bir bölüm yok.
"İş İmkanları, İlanlar" bölümü var ama orası içime sinmiyor. Daha çok personel arayan kurumların ilan vermesine uygun bir bölüm orası.
Diyelim ki size bir
logo tasarımı lazım veya sitesinizi
web 2.0 tarzı görüntüyle güncellemek istiyorsunuz veya
menu sistemi değişmesi gerekiyor, ya da istediğiniz bir
flash oyun var, banner lazım,
Wordpress kurulması lazım, içerik sağlayıcılar lazım, basit bir
Adsense mini
site lazım, vesaire ... İşte buna benzer ufak tefek işler için ilan verilebilecek bir bölüm yok.
Guru.com gibi
freelance sitelerinin verdiği hizmetin Türkçe bir versyonunu zoque'a entegre etmek mümkün olsa ne güzel olurdu. Forumun şu an kendine göre düzeyli bir havası var. Ticari işleri
forum içine taşımak iyi bir fikir olmayabilir. O nedenle yeni bir üyelik gerektirmeyecek şekilde ama forumun dışında, zoque.net'in ayrı bir bölümünde veya zoque.com'da
freelance bölümü açılmasını öneriyorum. Ciddi bir Türkçe
freelance sitesinin eksikliği hissediliyor. Basit bir şekilde başlayıp zamanda o bölümü geliştirebilirsiniz.
Öneri 2:
Onun dışında ortaklaşa iş yapılabilecek konuların konuşulacağı bir bölüm tavsiye ediyorum. Örneğin ben domainciyim. Bana bir
web tasarımcı ve programcı lazım. Sitenin konusuna göre içerik sağlayıcı arkadaşlar da gerekebilir. Eğer kendime böyle bir ekip kurabilsem zaman zaman elime geçen kaliteli Türkçe domainleri satmak yerine geliştirebilirim. Şu an başka bir seçeneğim olmadığından her işi kendim öğrenip yapmaya çalışıyorum.
Üstelik zoque forumunda bu işleri var olan bölümlerden birinde konuşmak bana yakışıksız geliyor. Ayrı bir bölüm düşünülebilir. Ortak projeler denilince sadece ticari faaliyetleri düşünmemek gerekir. Aynı zamanda open source çalışmalar da o bölümde işlenebilir. Ayrıca para kazanma amacı olmayan, kültür-sanat konularıyla ilgili projer veya Türk İnternet ortamına katkı sağlayıcı projeler de düşünülebilir. Zoque forumunda büyük bir potansiyel var ancak ne yapılacak nasil yapılaak bunların konuşulacağı bölümler olması gerekir. O nedenler 'Ortak Projeler' bölüm başlığı altında 'Ticari Projeler' ve 'Ticari Olmayan Projeler' isimli bölümlerin açılmasını öneriyorum.