View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 16.09.2007   #8 (permalink)
Haydar

Haydar's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Marka Tescili Hakkında Tecrübeleriniz

Daha önce fikri haklarla ilgili bir tescil işlemi yaptırmadım. Ama marka, garanti belgesi, patent gibi konularla ben de ilgileniyorum. Türkiye Patent Enstitüsü'nün web sayfası daha önce yazıldığı gibi bir devlet dairesinden beklenmedik ölçüde düzgün ve doyurucu bilgi içeriyor.

Bu arada marka tescili başvurusu yapmadan önce kendi başına başvuracaksan dikkat etmen gereken bazı şeyler var. Marka denilince genelde insanların aklına "Kodak" veya "Toyota" gibi şeyler geliyor. Fikri haklar bakımından marka denilince, slogan, logo, kelimeler veya "Kodak" gibi bizim bildiğimiz anlamda marka ya da bunların kombinasyonu olabiliyor. O nedenle eğer daha önce hiç benzeri olmayan bir marka, logo, slogan ile başvuru yapmak istiyorsan büyük ihtimalle daha önce de söylenildiği gibi sorun çıkmadan kendi başına bu işleri yapabilirsin. Ama aracı firmalar asıl işlerin biraz karıştığı durumlarda yardımcı oluyorlar. Örneğin senin logoyu görünce "bunu almamız zor" veya slogan için "bu çok jenerik" gibi yorumlarda bulunuyorlar. Veya herhangi bir dilde küfür olan kelimelerin marka olamayacağı gibi senin aklına hiç gelmeyecek, ancak yaşanarak öğrenilecek şeylere karşı seni uyarıyorlar (Bastardo güzel bir gömlek markası olamıyor ne yazık ki). Bu da sana hem emek hem zaman hem de para kazandırıyor. Aldıkları ücretler de tescil ücretine ek olarak, vekalet ücreti olarak 350-450 YTL gibi bir rakamdı. O nedenle biraz bu işlerle ve firmalarla uğraşmış birisi olarak aracı kullanmanı tavsiye ederim. Bir de hatır gönül işleri gerektiren durumlarda senin yapamayacağını onlar yapabilirler.

Firma konusunda ise bir tavsiyede bulunamayacağım. Sadece küçük oyuncu -bir marka almaya niyetli- olduğunu tahmin ediyorum. Eğer öyleyse piyasanın en büyüğü değil de orta ve küçük ölçekteki firmaların sana daha çok özen gösterme ihtimalleri yüksek. O nedenle onlarla çalışmak senin için daha rahat olabilir. Ayrıca çok tescil yapan bir firma büyük bir firmanın vekili olabilir. O nedenle rakam yanıltıcı bir bilgi olabilir.
Bu arada başvuru yapack olursan buraya başvuruyla ilgili deneyimlerini daha sonra yazabilirsen sevinirim.
Haydar şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin