Konu Başlığı: domain backorder
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 17.09.2007   #13 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: domain backorder

Düzeltme: 1 numarayı yeniden düzenledim.

Selamlar Oky,

Dediğin gibi, yazılan bilgilerin forum mesajları içinde kaybolup gitmesi yazık olur. Bu yazıları bir yerde toplamak gerekiyor. Bu nedenle bir süre önce bir blog açtım. Sonra o bloğu kapatıp yazıları isimonline'a taşıdım. İsimonline.com sitesinde 'domainci rehberi' bölümüne bakabilirsin.

Aslında orada backorder konusunu içeren bir yazı yayınlamıştım daha önce ama sonradan kaldırdım. Şu an için snapnames konusu Türkçe domain piyasasında önemi yeterince anlaşılmış bir konu ve iyi bilinen bir konu değil. Aslında domain denildiğinde ilk akla gelmesi gereken şey snapnames'tir.

Bir taraftan, backorder gibi başka domaincilerin bilmesini istemediğim konuları açıklamak ve yol göstermek işime gelmiyor çünkü ben de snapnames'te özellikle Türkçe domainlerin açık arttırmalarına çok aktıf katılıyorum, bir taraftan da zoque üyelerine yardımcı olmak istiyorum. Domaincilik işte insanı böyle iki arada bırakıyor.

Sorularına gelince:

1. Network Solutions'ta domaine backorder yapabilirsiniz diyor ama backorder yapmayı denersen seni snapnames sitesine gönderiyor.

Eklenti: 22.08.2008
Ben bu yazıyı yazdıktan birkaç ay sonra network solutions snapnames sistemini bıraktı. Artı network solutions domainleri ve enom domainleri namejet.com sistemine gidiyor.

Snapnames ile anlaşmalı olan yazmanlar var. Bunlar boşa düşen domainleri öylece boşa düşürmeyip önce snapnames sisteminden geçiriyorlar. Bu anlaşmalı yazmanlar arasında bir numaralı firma, network solutions'tur. Hatta snapnames'in dropcatcher olarak bu kadar başarılı olmasının ve piyasayı domine etmesinin en önemli nedeni network solutions'tur.

domain backorder sitesini açıp sol üst tarafta 'domain names' menüsünü tıklayıp açılan alt menüde 'backorder' seçersen seni snapnames sitesine gönderdiğini göreceksin. Network solutions'un kendi backorder sistemi yok.

Küçük şirketler ve büyük şirketler konusu şöyle: domain firmalarını iki gruplara ayıralım:

A. snapnames ile anlaşmalı firmalar:
A.1. snapnames ile anlaşmalı büyük firmalar
A.2. snapnames ile anlaşmalı küçük firmalar

B. snapnames ile anlaşması olmayan firmalar

A.1. ile tanımlanan firmalar istisnasız bütün domainleri snapnames sistemine aktarıyorlar. Bunlar kurumsal şirketler olduğu için arada kendi hoşlarına giden bir iki domaini cebe indirme gibi bir durum olmuyor.

A.2. grubundaki firmalar ise farklı. Bunlar kendi hoşlarına giden domainleri kendi üzerlerine geçirebilirler veya domaincilerden doğrudan teklif alırlarsa uygun bir fiyata satabilirler. Bir domainin kayıt tarihi dolduktan sonra boşa düşme tarihi gelinceye kadar arada bir aydan uzun bir süre var. Bu süre içinde firma bir park sayfası koyup trafiği ölçüyor.

Bazı domaincilerin küçük firmaları telefonla arayıp düşen domainlerle ilgili fiyat pazarlığı yaptığını duydum. Network Solutions gibi kurumsal firmalar böyle küçük işlerle uğraşmıyorlar. NS konusunda tedirgin olmana gerek yok. O domain snapnames'e gelecek.

B. Grubundaki firmalar ise ya başka firmalarla (örneğin pool.com) anlaşmalı veya kendi açık arttırma siteleri var (örneğin enom.com domain firmasının clubdrop.com isimli açık arttırma firması var, godaddy'nin tdnam, tucows'un ve dotster'in da kendi firmaları var sanıyorum). Bir de açık arttırma siteleriyle anlaşması olmayan ve kendi açık arttırma sitesi olmayan firmalar var. Bu tür bir domain düştüğü zaman ise 1/10 saniyelik zaman dilimleri içinde o domaini kapmak gerekiyor. İşte bu tür domainleri de %90 snapnames kapıyor.

2. Snapnames minimum teklif miktarını domainin kalitesine göre belirliyor. Nasıl bir sistem kurdular bilmiyorum ama cvcv.com domainlerin bazen 1500 dolardan açıldığını gördüm. Snapnames son iki aydır fiyatlarla çok oynamaya başladı. Daha aç gözlü bir fiyat uygulaması yapıyorlar. Eskiden hatırlıyorum, başlangıç fiyatı 9 dolar olan çok açık arttırma olurdu. Geri kalanların çoğu da 29 dolardan başlardı.

3. Domaini sen kazanırsan, domainin kayıt tarihi sıfırlanacak. Yani kayıt tarihi olarak eylül 2007 gözükecek.

pagerank illaki sıfırlanacak diye bir kural yok. Daha önce ben de Page Ranking'in kesinlikle sıfır olacağını düşünüyordum ancak bazı durumlarda olmuyormuş.

Anlaşılan Page Ranking konusu Page Ranking'in hesaplanma yöntemine göre değişiklikler gösteriyor. Page Ranking değeri aynı olan iki domain ele alalım. İkisi de expire olup boşa düşen ve backorder ile yakalanan domainler olsun. Bu domainlerin Page Ranking değerleri aynı olmasına rağmen farklı faktörler neeniyle Page Ranking değeri almış olsunlar. İşte böyle bir durumda domainin düşmesi ve site içeriğinin kaybolması domainlerden birinde Page Ranking'in sıfırlanmasına neden olurken değerinde Page Ranking sağlayan faktörler farklı olduğu için Page Ranking aynen korunabilir. En azından benim teorim bu şekilde.

Geçenlerde aldığım PR4 bir domain üzerinden iki ay geçmesine rağmen ve park edilmiş olmasına rağmen hala PR4 olarak duruyor. Gerçi trafik çok azaldı. Benim tahminime göre bu domainin Page Ranking değeri backlinklerin kalitesi nedeniyle bu şekilde kaldı. Bazı gov.tr sitelerden backlink alıyor.

Domainci bakış açısından bakınca önemli olan şey trafik. Özellikle type in trafik alan jenerik nokta com domainler değerli. Page Ranking bana bir şey ifade etmiyor. Tabii webmaster bakış açısıyla bakınca durum farklı gözükebilir.

Mesaj erdinç tarafından 1 hafta önce (11:04) yeniden düzenlendi..
erdinç şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin