CSS,
Ne kadar güvende olduğunu sadece zaman gösterecek. Benim açımdan
sorun büyük oranda whois bilgileri ile ilgili.
Herhangi bir nedenden dolayı sana veya
web sitene kafayı takan birinin seni veya aileni rahatsız etmesi ihtimali aklıma geliyor. Politik görüşünden dolayı tartıştığın biri olabilir, farklı takımı tuttuğun için sana kafayı takan biri olabilir veya başkalarıyla uğraşmayı hastalık edinmiş biri olabilir. Sonuçta İnternet ortamında karşılaştığın herkes normal değil ki. İşte bu gibi durumlarda
sorun yaşayabilirsin.
Sana bir örnek anlatayım. Her zaman söylüyorum Godaddy çok satıcı bir firmadır diye. Yine bir defasında godaddy'de domaini olan birisi o domaini bir
forum için kullanıyor. Forumda tehditler, küfürler derken
sorun çıkaran bir kullanıcıyı atıyorlar. Atılan kişi dengesiz olduğu için
forum sahibinin adını ve ev adresini öğrenmeye çalışıyor. Domainden bu bilgileri öğrenemiyor çünkü domainde whois koruması var. Bunun üzerine bir avukata Godaddy'e gönderilmek üzere mektup yazdırtıyor. Mektupta karşı taraftan davacı olacaklarını o nedenle godaddy'nin whois korumasını kaldırıp isim ve adresi açığa çıkarmasını istiyorlar.
Aslında godaddy makheme kararı olmadan bu işlemi yapamaz ancak bu firma ilk fırsatta müşteriyi satan bir firma olduğu için anında whois korumasını kaldırıyor. Whois'de (aynı sende olduğu gibi) isim, adres ve ev telefonu bilgileri var. Adam
forum sahibinin ev telefonunu arıyor. Aslında forumu işleten orta yaşlı bir kadın. Dokuz yaşında bir kızı var. Küçük kız telefonu açıyor ve karşı taraftan ağza alınmayacak küfürler duyuyor. Tabii kız şoka giriyor ve aile tedirgin oluyor çünkü karşı tarafın elinde aynı zamanda ev adresi var. Ev kendilerinin olduğu için taşınmak kolay değil. Sonuçta evi satıp taşınıyorlar. İşte basit bir
domain konusu böyle sorunlara yol açabilir.
Bu örnek whois bilgileriyle ilgili çıkabilecek güvenlik sorunları ile ilgili. Kimlik fotokopisi göndermek ise farkı riskler içeriyor. Türkiye'de zaman zaman duyuyoruz başkasının adını kullanıp sahtecilik yapanları. Karşı tarafın eline öyle bilgiler veriyorsun ki hem bankacılıkla ilgili konularda hem de kimlik sahtekarlığı konularında
sorun yaşayabilirsin. Ben isimtescil firmasının bilerek bir
sorun yaratacağını düşünmüyorum ancak bazı firmaların müşteri bilgilerini çöpe attıklarını bile okudum. Senin bilgilerini gerektiği gibi koruyacakları ne malum?
Bir de şöyle bir olay var: Bu bilgiler iyi para ediyor. Birisi parayı basarsa benim kimlik ve adres bilgilerimi bazı
reklam, promosyon veya pazar araştırması firmalarına satmayacakları ne malum?
Bunların dışında bazı ayrıntılar da var. Örneğin
domain firmaları Amerika'daki ICANN kurumuna bağlı. ICANN firmalara bazı kurallar koyuyor ancak kimlik numarası isteyin, bu kimlik numaralarını kontrol edin, kimlik numarası gerçekçi değilse fax isteyin gibi kurallar yok. Ayrıca ICANN kurallarına göre isimtescil beni uyarması lazım. Bilgiler doğru değilse 15 gün içinde düzeltin demesi lazım. Belki ben whois koruması sağlamayan şirketle çalışmak istemiyorum. Belki kimlik numarası isteyen şirketle çalışmak istemiyorum. Öyle değil mi?
Bana zamanında bilgilerinizi düzeltin diye uyarı yapsalar ben de başımın çaresine bakarım. Bir sürü domainci var. Başkasının hesabına atarım domaini orada bekler 60 gün dolmasını veya 15 gün içinde satarım domaini. Hiç bir şey yapmasam en azından nameserver ayarlarını değiştiririm. Bir yıl sonra bu
domain nasıl olsa silinecek bari o zamana kadar kullanayayım derim. Pat diye kafaların göre kilitlemişler hesabı. Başkalarının hesabı da her an, uyarı yapmadan kilitleyebilirler.
Bana göre isimtescil müşteriye nasıl davranacağını bilmeyen bir taşra firması.
zerdust,
İsimtescil'deki bilgileriniz güvende mi değil mi bilemem. Ben üzerine para verip kendi paramla rezil olma niyetinde değilim. Bir sürü firma var onlarla çalışırım. Tabii olan içerideki domainime oldu. İçeride bir tane mahsur kaldı. Bir tane domainle bile
sorun çıkarmayı başardılar.
Benim fikrime göre isimtescil veya godaddy gibi müşteriyi itip kakan firmalarla çalışmak iyi değil. Hem üstüne para veriyorsun hem de bir
sorun olunca sana patronluk taslıyorlar.
cansurmeli,
Söylediğin firmadan haberim yok. Deneyip öğrenmeyi de düşünmüyorum.
Bu sayfada belli başlı firmaların kullanıcı ratinglerine bakabilirsin.