Konu Başlığı: domain piyasası
View Single Post
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Advertisement
Old 09.10.2007   #65 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: domain piyasası

Selamlar,
Eğer önceden trafikten bahsettiysem o sırada park değerini kastettiğim içindir.

Bir domainin park değeri sürdürülebilir ve kaliteli trafik ile ölçülür.
Bir domainin piyasa değeri başkalarının o domain için ödemeye hazır olduğu miktar kadardır.

Bir domaini değerli yapan şey sadece onun park edilmesi değildir. O nedenle park değeri dışında başka kategorilerde de domainler değerlidir. İngilizce forumlarda reseller value ve end user value şeklinde bu konuyu ayırıyorlar. Bu iki kategori arasında değer açısından çok fark olur.

Örneğin, disdoktoru.com gibi bir domaini ele alalım. Bir domainci için bu alan adı 400 dolar edebilir ama bir diş doktoru için 2000 dolar edebilir. Burada domainci, yeniden satmak üzere bu isme yatırım yapan kişidir. Diş doktoru ise son kullanıcıdır. Yatırımcı ve son kullanıcı açısından değerlerin farklı olması çok normal. Her türlü üründe aynı mantık söz konusu.

Eğer domaini park etmeyi düşünüyorsan kaliteli ve sürekli trafik alması önemli. Type-in trafik dediğimiz, aklına geldiği için o adresi yazan ziyaretçiler önemli, yoksa backlinklerden gelen trafik kaliteli değildir.

AjdaPekkan.com domaini için örnek bir park değeri analizi yapacağım. Böylece konu daha iyi anlaşılır.

Bu domain ayda 310 telik alıyor. Bunların hepsini type-in trafik olarak kabul ediyorum. Park edilmiş ortalama bir domain %10 ile %30 arasında tıklama alabilir. Örneğin benim elimdeki müzikle ilgili bir jenerik domain %35 alıyor. Bu domain için tıklama oranını %15 olarak varsayıyorum. Yani ayda 46 tıklama alacak.

46 tıklamayı, tıklama başına 0.15 dolar olarak hesaplayalım. 46x0.15=6.90 dolar yapıyor aylık park geliri.

Şu anki piyasada park geliri getiren bir domainin değeri aylık park gelirinin en az 60 katı ile 100 katı arasındadır. Park gelirini kanıtlarsan istediğin domaini aylık gelirinin en az 60 katına satabilirsin. Bu satış işlemini namepros ve dnforum sitelerinde yapabilirsin. Senden park firmasındaki hesabına ait ekran görüntüsü ve en az 6 aylık istatistik isterler. Trafiğin nereden geldiği de önemli. Backlinkten gelen trafik olmayacak çünkü o zamanla sönüyor.

Ortalama bir hesap yapmak için aylık gelirinin 80 katı ile çarpacağım. 6.90x80= 552 dolar yapıyor. Demek ki bu domainin sadece park geliri açısından değeri benim hesabıma göre 552 dolar.

Yalnız bir de şöyle bir olay var: Bir domaini değerli yapan şey sadece park geliri değildir. Bir başka değişle, domain sadece park edilmek için satın alınmaz. Aynı zamanda site kurmak için de alınır.

Ben geçenlerde kendi mesleğimle ilgili jenerik bir domaini, park değerinin en az 6-7 katı ödeyip satın aldım.

AjdaPekkan.com gibi bir domain fan sitesi kurmak için mükemmel bir domain. 70'lerin Türkçe pop müziği benim en çok dinlediğim müzik türü olduğu için bu domain benim ilgimi çekti. Sadece bir domainci olarak değil ama bir müzik dinleyicisi olarak ilgimi çekti. Zaten o nedenle açık arttırmada hesapladığım park değerinin üzerine çıktım ama bu domaini benden daha çok isteyen bir başkası varmış.

Bu arada elifsafak.net domaini de bu günlerde aynı yerde açık arttırmadaydı ama o domaine gelen trafik kaliteli değil. Nokta net domainler neredeyse hiç type-in trafik almaz.

Çok trafik alan nokta com domainlerin çoğu backlinklerden alıyor. Onların park değerini anlamak için yapılan aramaları karşılaştırman gerekir. Örneğin, Google'da pop müzik yazıp arayanlar ve Ajda Pekkan yazanlar ile Elif Şafak yazıp arayanları karşılaştırsak çok iyi olurdu. Böylece bunlardan hangisi daha çok aranıyor ve hangisi daha çok elle yazım trafiği alacak tahmin edebiliriz. Sağolsun Google böyle bir hizmet veriyor. Burada bakabilirsin.

Eklenti:
Kaydı dolan AjdaPekkan.com için godaddy'nin tdnam.com açık arttırma sitesinde gerçekleşen satış fiyatı 1008 dolar olmuştur.

Mesaj erdinç tarafından 09.10.2007 (21:09) yeniden düzenlendi..
erdinç şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin