Alıntı:
cihangir tarafından gönderilen mesaj:
....Özellikle görsel kullanimi bunu sanki olumsuz etkiledi. Yoksa kültür ve sanat ile ilgili konular, etkinlik duyurulari vb. Zoque'un bir parcasi. Her ne kadar web ile ilgili konular arasinda biraz geri plana düsüyor olsalar da, biraz daha ön plana cikarilmari gerekiyorlar.
|
ana sayfanın kapsam çelişkisi:
bunun algılandığından daha büyük bir
sorun olduğunu düşünüyorum.
web sitelerinde (alış
verişte dahil olmak üzere) genel trend (sözlük veya ansiklopedi gibi bir kavramı ile kendinizi tanımlamadığınız sürece) "erişimde genellik, içerikte özellik" tanımına yaklaşmakta.
içerik kıtlığına düşmemek:
web sitelerinin okuyucu kitlesini (okur) çekerken kullandığı cazibe ile içerik sağlayıcıları (yazar veya müdavim) çekerken kullandığı cazibenin dinamikleri ve kaynakları farklıdır: okur için önemli olan istediği sonuca en kısa zamanda ve istediği kalitede (ihtiyaç duyduğu kapsam ve tutarlılıkta) erişmektir. fakat entellektüel anlamda yazar -bila bedel sağlanan içerik olan- ürününü editöryel bir süzgeçten geçen ürünü sergilemek ister.
basitlik:
basitlik gerçek anlamda endüstrinin en az pazar ihtiyacı kadar boğuştuğu bir kavram. uzun zamandır philips'in "
sense and simplicity" kavramı ile en azından bu sorunu en doğru şekilde teşhis ettiğine inanıyorum. bu doğrultuda kimi yöntemlerini -sanırım tam olarak anlayamamış olmamdan - desteklemesemde;
http://lawsofsimplicity.com adresinde yer alan methodun gerçek anlamda bir tasarımı basitleştireceğini düşünüyorum.
özet:
ana sayfada yayınlanan 10 makaleden 5'nin filim reklamlarına ayrılması ve bunun yüzey olarak ana sayfanın %70'ni kaplaması ciddi bir
sorun. "erişimde genellik, içerikte özellik" tanımı doğrultusunda daha önce izlendiği üzere ana sayfada yayınlanacak başlıkların tercihinde editöryel tutumun katılaşması gerektiği iddiasındayım. bu reklamların da kültür ve sanat ile ilgili konular olarak değerlendirilmemesi gerekli. bunlar bildiğimiz sinemaların seans bültenleri. eksik yanları seans saatleri ve indirimli günler. elbette kültürel veya sanatsal çalışmaların veya
kurumsal bir etkinliğin (sunumlar, bilgilendirme toplantıları, sergiler) duyurulmasına karşı değilim. içeriğin özelleştirilerek farklılığın oluşturulması adına bir tercihin (popülizm veya ozgunluk)benimsenmesinin bu konudaki muğlaklığı en kısa zamanda ortadan kaldırarak olası sonuçları önceden görebilmeyi sağlayacaktır.
taslak çalışma -bu çalışmaya erişemedim- hakkındaki görüşlerim:
1.
forum formundan yavaş bir geçiş ile acilen kurtulmak gerekmektedir. forumların ihtiyaç duyduğu ortak birikim ve dil gereksinimi yaygınlaşan
internet kullanımı ile karşılanamaz hale gelmiştir. bunun yanında forumlar okurları çekebilecek cazibeyi kaybetmişlerdir. insanlar öğrenmek (daha doğrusu tartışmak) yerine doğrularını (daha doğrusu bildiklerini) yazmak istemektedirler. bunun yerine daha hızlı ve tutarlı çalışan "soru cevap" formatı benimsenmelidir.
2. makalelerin altına sonradan eklenenler, genel bir tartışma havasında havanda su dövmeye neden olmaktadır. ayrı makaleler şeklinde sunularak zenginliği sağlayacak bütünleşik fikirler böylece heba olmaktadır.
3. ana safya özelleştirmeden uzaktır. çoğu fonksiyona ana sayfadan erişilebilir olduğunu daha henüz keşfetmekteyim. oysa toplamda 100 saatlik kullanım tecrübesini çoktan aştım.
4. ana sayfa içeriğe katılım sağlamak üzere cazibeye sahip değildir. kullanıcıların
web sayfaları ile etkileşime girmelerini kolaylaştırmayı önceki birikimlerini yansıtan ögelere daha fazla yer vererek sağlayabiliriz. facebook'un son zamanlardaki cazibesini tamamen buna bağlıyorum. her yer isimlerle doludur. kentlerle doludur. arkadaşlarla veya sevdiğimiz takımın ismi ile doludur. kullanıcılar ister istemez bunlara odaklanmaktadırlar. ve bu ağı dürtülerinin etkileri ile genişletmektedirler. genel tasarımda muhakkak bu dikate alınmalıdır. bildiğimiz bütün katılımcıların gerçek isimleri varsa okulları yaşadıkları yerler, elde edilebilen tüm kişisel bilgiler bir zenginlik oluşturmak üzere yazarın isteği ile sunulmalıdır. mesela katılım tarihi sunmak yerine jenarasyonu sunmak daha anlamlı olabilir.
5. ana sayfa an itibari ile daha çok statik içeriği barındırıyor havası mevcuttur. bu neden ile kullanıcıların ana sayfa ile etkileşimi başka sayfaya geçmeden sağlayacak arabirimlere ihtiyaç vardır.
6. etiketler ayrıştırmak yerine birleştirmek üzere kullanılmalıdır. yayınlanan her içerik diğer içerikler ile ilişki kuracak bir arayüze sahip olıdır.
tasarım politikası kullanılabilirlik kriterleri:
1. Hiç bir sayfaya ya da fonksiyona erişim 3 tıklamadan fazla olmamalıdır.
2. Hiç bir liste, başlık 3 maddeden/kelimeden az 7 maddeden/kelimeden fazla olmamalıdır.
3. Hiç bir arayüz bir başka sayfada bir başka grafiksel noktada(x, y) yer almamalıdır.
4. Bir tanım için hep aynı kelime kullanılmalıdır. (abonelik tipi ?, bildirim şekli? )
5. Hiç bir genel başlık 2 kelimeyi geçmemelidir. Örneğin ("Konuya daha önce eklenen mesajlar (En son mesajdan başlayarak)" yerine : "Mesajlar")
6. Komutlar mümkün olduğunca tek kelime ve kişisel olmalıdır. (Örneğin "Mesaj Ekle" yerine "Ekle", "Göster" yerine "Bak" veya gibi). -Bu mevzuyu henüz keşfettim. Komutların siteye değil (Göster), kullanıcıya verilmesi (Bak) etkileşimi arttırıyor sanki. Erişirsem istatistiki değerleri daha sonra vereceğim-.