bu tür tatsız durumlar hepimizin başından geçmiştir elbet. ve bu deneyimler de zaman içinde artık projelere nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğretir...
1. öncelikle hukuksal boyuta varırsa -ki hiç sanmıyorum- herşey ispatlara dayalı olur. işveren, size işi verdiğini ispat etmek durumunda, sizin de işi aldığınızı ve başladığınızı. sözel anlaşma da yasal anlaşma sayılır. haliyle işin ön ödemesi (200-400, her ne ise) yapılmışsa iş süreci başlamıştır. ama sürenin ne olduğunu ne siz, ne de o ispat edebilir. aynı şekilde de ön ödemenin de ne kadar olacağını, işin ne çerçevede ne fiyata anlaşıldığı,... burada herşey muğlak; ispat edilebilir bir belgeniz bulunmuyor. bu yüzden iki tarafın da haklı olduğunun ispat savaşı başlar. tanık bulundurmanızda, varsa aradaki yazışmaları derlemenizde (her ne kadar yasal dayanağı olmasa da) fayda var.
2. işi yapan olarak işverene neler yaptığınızı, taleplerinizi ve anlaşmanızı tanımlayan, ödeme talebinde bulunan bir ihtarname çekebilirsiniz. noterden... bu aynı zamanda sizin tarafınızdaki durumun belgelenmesini sağlar.
3. kendisi de ihtarname çekebilir, çok canınızı sıkmasın. bu da işverenlerin sıklıkla başvurduğu bir göz korkutma yoludur. benzer bir işverenle bir dönem önce 400$ alacak için karşılıklı ihtarname çektik birbirimize; ama sonrası da gelmedi. çünkü haklı olduğumu biliyordum ve bilişim hukukuyla ilgilenen bir avukata da danışmıştım.
4. yaptığınız işe güveniyorsanız (çalışma vs açısından) mahkeme bir bilirkişi isteyecektir, işi inceleyip bunun talep edilen işi ne kadar karşıladığını öğrenmek için. bu konuda çalışmış arkadaşlarım oldu, genellikle de
Istanbul üniversitesi asistan ve eğitmenlerinden faydalanabiliyorlar...
yasal yollar gözünüzü korkutmasın. haklı olduğunuza inanıyorsanız ve bunu ispat edebielcek bir kaç dayanağınız olursa karşı taraf zaten bu oyunu oynamaktan çekinecektir. ama sallantılı bir durumunuz varsa -yazılı anlaşma olmaması, şahit ya da başka belgelerin bulunmaması başta- mutlaka bu konuyla ilgili bir avukata danışın. bazı avukatlar, yüzde bazlı bir anlaşmaya sıcak bakabiliyor, hatta ben sırf hakkımı ispat edip karşı tarafı susturmak için avukata, alabileceğin ne varsa sen al, hiçbirşey istemiyorum demiştim, gerek bile kalmadı ya, neyse. bu süreçte bazı masraflarınız olacak; mahkeme talebi, bilirkişi tayini vs...
sonuçta siz bazı amatörlükler yapmışsınız, ama karşı taraf da hiç profesyonel davranmamış ve şimdi her iki taraf da hakkını istiyor elbette. ama bu tür müşterileri baştan tanıyabilirseniz, iş sırasında da çamura yatacaklarını, en az bir şekilde sizi istismar edeceklerini görebilir ve sakınabilirsiniz. işi kapacağız, 3 kuruş kazanacağız diye belirli çalışma ilkelerinden ASLA taviz vermeyin.