Hani Amerika'daki büyük
hosting firmaları Data Center'larının resimlerini koyarlar, herşey pırıl pırıl gözükür, sunucular ip gibi dizilmiştir, ortada ne bir kablo görürsünüz ne de düzeni bozacak ekstra bir çıkıntı, bilmem kaçbin kW UPS ve jeneratör desteği yazarlar, parmak izi veya retina taraması ile ancak sistem odasına girebilirsiniz yazarlar, vs. Eğer memleketimizde de öyle bir Data Center arıyorsanız her gittiğiniz yerde hayal kırıklığına uğrarsınız

Benim çalıştıklarım arasında görüntü itibarı ile Borusan biraz öyle idi, ama orada müşteri ilgisi sıfırdan da aşağı. Netone'ın eski halini biliyorum, o da oldukça düzenli idi, yeni halini bilmiyorum, ama fiyatları da her zaman piyasadan yukarıda diye bilinir.
Size daha önce de yazdığım gibi ne olursa olsun teknik destek diye birşey beklemeyin, sadece 24 saat telefonu açsınlar (ki Teklan her zaman açar), en kötü ihtimal
server'ı restart edin derseniz hemen restart etsinler, bir de fiyatları makul olsun, işte çalışacağınız Data Center'da arayacağınız özellikler bunlardır. Ben daha önce de yazdığım gibi Teklan'da bunların hepsini buluyorum. Yoksa hem bana Intel rack kasa
server versinler, hem
server'daki her sorunda (servislerin meydana getireceği hatalar, smtp sorunları, spam
mail sorunları, vs.) hemen bakıp çözsünler, ben de ayda 200 Dolar para vereyim derseniz öyle birşey yok maalesef, sadece Türkiye'de değil dünyada da yok. Ayda en az 400 - 500 Dolar verirseniz Amerika'da
www.rackspace.com ile çalışabilirsiniz, her zaman Fanatical Support verdiklerini yazarlar, ama onda da
server'da birşey olduğu zaman aramaya kalkarsanız öyle bir telefon parası verirsiniz ki imanınız gevrer. Ancak bir Support Ticket açarsınız, aman bakıp da hemen müdahale etsinler diye 3 saat
bilgisayarınızın başında saçınızı başınızı yolarsınız (ben kısa bir süre
www.uk2.net ile çalışmıştım, oradan biliyorum).
Bir de unutmayınız ki Türkiye'deki hemen hemen tüm Data Center'lar Türk
Telekom'un Metro Ethernet'ini kullanırlar, uydu hattımız var falan hep palavradır. Ben sadece Teknotel'de uydu hattını gördüm (7 metre çapında bir çanak antenleri var), Marmara hattının kopması sırasında herkes inlerken bizim
server tıkır tıkır çalışıyordu. Ama onda da yine piyasanın 2 misli para verirsiniz (ben ancak 6 ay dayanabildim). Yani demek istediğim Türk
Telekom'daki bir arıza sonucunda bir Data Center'ın tüm iletişimi kesilebilir, Amerika'da olduğu gibi 2 tane bilmemne hattı ile Cogent'e, 3 tane bilmemne hattı ile Peer2'ya, 2 hat ile de ATT'ye bağlıyız gibi şeyler bizde yoktur, çünkü Türk
Telekom memleket içi tek servis sağlayıcıdır. Bunu da aklınızın bir köşesinde tutun diye söylüyorum.
Uzun lafın kısası helpdesk, süper bilgili teknik servis, vs. gibi şeyler aramayın, siz
server'ın ıncık bıncık herşeyini bilin, olası bir arıza durumunda hemen
server'a müdahale edebilecek seviyede bilgi sahibi olun size yeterli olacaktır.