Alıntı:
pppzze tarafından gönderilen mesaj:
Selam herkese,
Herhangi bir domaini 2 kişi üzerine kayıt ettirebilirmiyiz. Amacımız bir diğerinin haberi olmadana domaini satamayacak.
Böyle birşey mümkün mü?
Yada domain üzerinde her iki kişiye eşit haklar nasıl sağlanır ( şirket kurmak noter vs vs)
Fikirleriniz bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.
|
Öncelikle size yasal bakış açısıyla bildiklerimi aktarayım. Şu ana kadar çok kişiye kayıtlı
domain duymadım, görmedim. Şirketlere kayıtlı
domain vardır. Ama şirketi temsile yetkili kişi, -sizin durumunuzda olsa olsa ltd. şirket müdürü olur- yine istediğini yapabilir. Diğeri sadece onu görevini kötüye kullanmak gibi bir suçla mahkemeye verebilir. Bu nedenle bu kesin çözümünüz değil.
Noterden yapacağınız bir sözleşme Borçlar Kanunu'na göre ileride çıkabilecek ihtilaflarda geçerli olabilir. Şirket olmanız gerekmez. Ama
domain şifresini bilen istediğini yapabilir ve yasal açıdan diğerinin tek yapabileceği dava açmaktan ibaret. Yani sizin sorununuz noterle de çözülmüyor. Çünkü tahminime göre sizin amacınız ileride mahkemeyle uğraşmak falan değil, sorunu anında çözmek.
Eğer alan adı bir "marka" tesciline uygunsa bir marka birden fazla kişiye tescil edilebilir. Bunun için şirket olmaya da gerek yok. Ama bu da sorunu çözmez. Yine şifreyi bilen dilediğini yapar ve diğerine mahkeme kapısı gözükür. Uzun sözün kısası yasal ve teknik yollardan buna çözüm bulmanız çok zor.
Şimdi de tüccar ve esnaf bakış açısıyla yardımcı olmaya çalışayım. Bu daha çok hoşuma giden. Ukalalık etmek istemem ama genel tecrübeyle görülmüştür ki yolun başında birbirine bu kadar güvenmeyen iki ortağın beraber devam etme olasılığı düşük olacaktır. Eğer yine de denemek isterseniz ikinizin birden güvenebileceği birini bulup
domain'i onun adına alın. Bu sayede riski biriniz alacağına ikiniz birden riski paylaşırsınız ve çıkacak sorunlara karşı beraber hareket etmek zorunda kalırsınız.